BiH

Udruženje žrtava genocida: Tužilaštvo BiH mora hitno zaštititi svjedoke u Sudu BiH

Udruženje žrtava i svjedoka genocida reagovalo je danas u vezi sa navodnom povezanosti premijera Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa genocidom u Srebrenici.

PROMO

Iz Udruženja ističu kako već duže vrijeme traje medijska trakavica o ulozi sadašnjeg premijera RS-a, Radovana Viškovića u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Poručnik Radovan Višković je bio član Glavnog štaba VRS-a i zajedno sa ostalih 105 pripadnika Glavnog štaba VRS-a imao ulogu u počinjenju genocida. Dokazivanje njegove odgovornosti je u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH”, stoji u saopštenju.

Iz Udruženja dodaju da “Tužilaštvo BiH mora HITNO zaštititi svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH. Način na koji je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić javno objavio da će otkriti lične podatke zaštićenog svjedoka je najbrutalniji napad na svjedoke koji moraju biti zaštićeni”.

Tužilaštvu BiH upućen je poziv da pokrene postupak i utvrdi ko je odgovoran za objavljivanje zaštićenih podataka, te da stane u zaštitu svjedoka za čiju je sigurnost odgovorno.

Ako se i ovog puta omogući da bez kazne prođu oni koji otkrivaju zaštićene podatke, posljedice za buduće postupke će biti katastrofalne”, naglasili su iz ovoga udruženja.

Povezani članci

Back to top button