Ulice BiH pune jeftinog ilegalnog oružja *Arhiva

BiHZanimljivosti

U našoj državi, koja je bila zahvaćena ratnim sukobima, nelegalno naoružanje se nalazi na svakom ćošku. Podzemlje se ne mora mučiti prilikom nabavke pištolja, pušaka i bombi, jer su im lako dostupni i jeftini.

Dileri oružjem u našoj zemlji u ponudi imaju kompletan arsenal pješadijskog naoružanja, od automatskih pušaka do pištolja. Kod njih se može nabaviti i razornije oružje poput zolja i ručnih bombi, koje su također nerijetko korištene prilikom obračuna zaraćenih kriminalnih grupa.

Naša realnost

Kako je otkrio jedan iskusni operativac MUP-a Kantona Sarajevo, ručna bomba se na ulici može kupiti za 20 KM!? Automatska puška kalašnjikov mađarske proizvodnje može se nabaviti za samo 150 KM, a onaj ruske proizvodnje za 300. Karabin s optikom košta od 500 do 1.000 KM.

Isti izvor nam otkriva da se cijene pištolja kreću već od 100 maraka pa naviše, u zavisnosti od toga koja je marka te u kakvom je stanju. Ovaj policajac navodi da su pištolj „Crvena zastava“, takozvana sedmica, i tetejac rjeđi na ulici i koštaju od 500 do 600 KM. Škorpion proizveden u Kragujevcu “Crvena zastava” košta 300 KM, a isti model češke zbrojovke je nešto skuplji. Hekler koji je rjeđi i koriste ga ozbiljniji kriminalci se može kupiti za 1.000 KM. Zolja košta 200 KM, a prigušivač za pištolj 100 KM.

5bc83adccc44e

Iza nesretnog rata, upozorava Mićo Letić, dugogodišnji inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ostalo je na desetine hiljada pušaka, pištolja, bombi…

Velike količine tog oružja idu iz BiH, a njihove cijene su zaista mizerne. Isplativije ga je plasirati u zemljama zapadne Evrope nego ovdje. Nabavlja se iz zemalja u regionu, između ostalih Srbije, a najviše ga ima u Republici Srpskoj i uglavnom ga kupuju ljudi iz kriminalnog miljea. Ali, isto tako zabrinjavajuća je situacija i u Federaciji BiH, konkretno na području Kantona Sarajevo, gdje ne prođe sedmica, a da se ne desi neka pucnjava – pojašnjava Letić.

izvor: Avaz.ba

TAGOVI:
Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.