Umjetnička instalacija “apolona” u Vitezu

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

U jednom etno selu “Čardaci” u Vitezu postavljena je, mora se reći umjetnička instalacija koja je naljutila SDA i Bakira Izetbegovića.

Tri crno obojena kipa ‘apolona’ stoje i onako muški pišaju u fontanu koja je u obliku granica BiH.

Ne može sočnije, originalnije, bolje i žešće. Može značiti samo viđenje umjetnika, može značiti i više od toga. Kao recimo ‘tri konstitutivna naroda’ oličena u tri ‘predstavnika’, može značiti članovi BH Predsjedništva koji ‘zapišavanjem’ bazenčića zapravo pokazuju koliko im je stalo do zemlje koju vode, ma može se isčitati svašta…

Od svih ovih opservacija, najomiljenija je aluzija na BH Predsjedništvo, ideja koja je više nego originalna.

Ali, gle čuda, od svih ‘mogućih’ pored fontane, jedino se prepoznao Bakir Izetbegović iako nije uopšte član Predsjedništva, za očekivati je da se prepoznaju Željko Komšić (sad će on, samo što nijeodgovoriti žestoko, čekao je šta će reći Bakir’), Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Odmah je reagovala SDA SB Kantona kao jedini čuvar i branilac zajedničke države BiH u bazenu.

To je sramota, uvreda za državu, sramotan čin, a bogme sramota i za novinare koji ovo prenose, tražimo da se kazne organizatori i autori postavke, a onda se prešlo na već poznatu matricu. Ahmići, ratni zločin, te posebno ‘izjednačavnje strana u BiH’.

Predsjedništvo BiH kao i tri predstavnika iz tri konstitutivna naroda već treću deceniju zapišavaju državu kriminalom, lažima i korupcijom te profiterskim patriotizmom da se sve usmrdilo od mokraće, autor je trebao malo vodu u fontani zamutiti, obojiti u žuto. Ovo još i izgleda idilično, moglo bi se za ovakve tvrdnje navesti ‘veliki milion razloga’, nekom drugom prilikom.

No, naše istraživanje ukazuje da je glavni razlog ljutnje Bakira i SDA ‘izjednačavanje strana u BiH’ i ona ‘muška dična stvar’, što bi sarajlije kolokvijalno rekle – ‘ćuna’. To je izvor ljutnje.
Naime, pod povećalom, sve tri ‘one stvari’ izgledaju totalno iste dužine i debljine, što zaista upućuje na ‘izjednačavanje’ što nema nikakvog smisla. ‘Naša ćuna’ je i veća i deblja od onih ‘njihovih’. Ostaje još da sačekamo šta će na to reći Željko, Šefik i Dodik, mada reakcija Bakirova upućuje na to da je on još u Predsjedništvu, jedan od vođa jeste sigurno, ali zaista je ovaj prigovor tačan i vjerodostojan, ostavljen je na volju umjetnika, inače teško da sve mogu biti iste.

Drugo, ‘ćuna’ kipa na slici lijevo (u krugu) pokazuje da se radi o onome koji se tu najviše prepoznao. Izgleda kao da je taj ‘apolon’ prošao kroz brijačnicu-sunetarnicu, za razliku od ostale dvije koje izgledaju malkice drugačije. Tu jereakcija i najopravdanija jer se ovako zadire u vjerska prava i slobode, što donekle reakciju čini razumljivijom. Ali, umjetniku to ništa ne oduzima od umjetnosti, imaju i oni svoju slobodu izražavanja.

Dodik će se vjerovatno uzdržati bez obzira koji je od preostale dvojice, njemu je važno da se zapišava sve osim granica Republike Srpske, nema veze kakvim ‘alatom’, Šefik je kao i obično nebitan, šta god da kaže.

photo : umjetnička instalacija u etno selu u Vitezu
izvor: C.A.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.