UN: Danas se obilježava dan mladih *Arhiva

Promocijom uloge mladih oba pola kao ključnih partnera u ostvarivanju ljudskih prava i razvoja danas će u svijetu biti obilježen Svjetski dan mladih.

Info: Aktivni članci 547, Arhivirani članci 4683

U okviru obilježavanja Svjetskog dana mladih, ove godine se slavi doprinos ove populacije u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru, saopšteno je iz kancelarije UN u BiH.

Iz UN poručuju da je sve snažnija svijest da je za izgradnju i održavanje mira ključno uključivanje mladih ljudi, kao nosilaca promjena, u mirovne i bezbjednosne agende, ali i u druge segmente društva.

Imajući u vidu da je sadašnja generacija mladih ljudi u svijetu najveća u istoriji i da mladi često čine većinu u zemljama obilježenim oružanim sukobima ili nemirima, potrebno je uzeti u obzir potrebe i težnje mladih po pitanjima mira i bezbjednosti.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Populacionog fonda UN /UNFPA/ Natalija Kanem izjavila je da današnje generacije mladih stasavaju u doba kriza, sukoba i katastrofa, dok su istovremeno mahom isključeni iz nacionalnih i globalnih napora na sprečavanju i rješavanju sukoba.

“Ako želimo mirniji svijet, ne možemo više priuštiti da izostavljamo mlade ljude. Moramo ih slušati i raditi s njima”, naglasila je Kanemova.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu ističe da UN i dalje ostaju posvećene radu sa svima u zemlji kako bi se mladima pomoglo da shvate svoj potencijal i stvaraju pozitivne društvene promjene za održivi mir i razvoj u BiH.

U saopštenju se dodaje da Globalna agenda 2030. godine jasno potcrtava da nema održivog razvoja bez mira i brzbjednost, te bez obezbjeđivanja “odgovornog, inkluzivnog, participativnog i reprezentativnog odlučivanja na svim nivoima, uključujući i mlade”.

Mladi u BiH čine petinu društva, ali su često isključeni iz političkih, ekonomskih i društvenih sfera i procesa, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.