UN: Danas se obilježava dan mladih *Arhiva

Promocijom uloge mladih oba pola kao ključnih partnera u ostvarivanju ljudskih prava i razvoja danas će u svijetu biti obilježen Svjetski dan mladih.

BiH

U okviru obilježavanja Svjetskog dana mladih, ove godine se slavi doprinos ove populacije u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru, saopšteno je iz kancelarije UN u BiH.

Iz UN poručuju da je sve snažnija svijest da je za izgradnju i održavanje mira ključno uključivanje mladih ljudi, kao nosilaca promjena, u mirovne i bezbjednosne agende, ali i u druge segmente društva.

Imajući u vidu da je sadašnja generacija mladih ljudi u svijetu najveća u istoriji i da mladi često čine većinu u zemljama obilježenim oružanim sukobima ili nemirima, potrebno je uzeti u obzir potrebe i težnje mladih po pitanjima mira i bezbjednosti.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Populacionog fonda UN /UNFPA/ Natalija Kanem izjavila je da današnje generacije mladih stasavaju u doba kriza, sukoba i katastrofa, dok su istovremeno mahom isključeni iz nacionalnih i globalnih napora na sprečavanju i rješavanju sukoba.

“Ako želimo mirniji svijet, ne možemo više priuštiti da izostavljamo mlade ljude. Moramo ih slušati i raditi s njima”, naglasila je Kanemova.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu ističe da UN i dalje ostaju posvećene radu sa svima u zemlji kako bi se mladima pomoglo da shvate svoj potencijal i stvaraju pozitivne društvene promjene za održivi mir i razvoj u BiH.

U saopštenju se dodaje da Globalna agenda 2030. godine jasno potcrtava da nema održivog razvoja bez mira i brzbjednost, te bez obezbjeđivanja “odgovornog, inkluzivnog, participativnog i reprezentativnog odlučivanja na svim nivoima, uključujući i mlade”.

Mladi u BiH čine petinu društva, ali su često isključeni iz političkih, ekonomskih i društvenih sfera i procesa, dodaje se u saopštenju.

Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.