UO BH novinari: Oštre osude napada na ekipu BHRT-a *Arhiva

Info: Aktivni članci 571, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruzenja/udruge BH Novinari, najoštrije osuđuje napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak pred ponoć u Konjicu, tokom povratka sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega. Grupa od petnestak maskiranih mladića, odjevenih u crvene majice i sa povezima preko glave nasrnula je na kombi BHRT-a, kojom prilikom su nanijeli teže povrede vozaču i pričinili značajnu materijalnu štetu.

Način na koji se napad dogodio, govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi prijeteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtezih oblika napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija. Sinošnji brutalni atak na kolege sa BHRT-a  nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, postale svakodnevna stvar.

Cijenimo da je napad na ekipu BHRT-a u Konjicu, politički motiviran kao i raniji napadi na ekipe drugih redakcija. Plašimo se da će napadi učestati i biti brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege BHRT –a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i prvosudnih institucija. Podsjećamo da još nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare  tokom  februarskih protesta u Tuzli.

Pozivamo nadležne policijske i pravosudne organe HNK da što prije identifikuju i kazne napadače. Ukoliko to izostane, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti  uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija. Ovakav stav UO BH novinara nameće se i iz činjenice da je prilikom ranijih nasrtaja na novinare izostala reakcija javnosti, pri čemu smo neugodno iznenađeni da napadi na novinare nisu pokrenuli reakciju nevladinih organizacija koje zagovaraju demokratske pa i medijske slobode.

Upravni odbor BH novinara

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.