UO BH novinari: Zahtjevamo poštivanje prava novinara na slobodan i dostojanstven rad

BiH

Sarajevo, 11.2.2019.-Upravni odbor BH novinara ( BHN) zahtijeva od zvaničnika u državnim institucijama i službama, od političkih ličnosti i sportskih radnika, kao i svih drugih osoba iz javnog života Bosne i Hercegovine poštivanje medijskih sloboda, prava i profesionalnog integriteta novinara i drugih medijskih djelatnika.

Upravni odbor BHN skreće pažnju na tri incidenta tokom proteklog vikenda čiji su akteri, na nedozvoljen i bahat način, doveli u pitanje novinarsko dostojanstvo i slobodan rad medija: novinaru Dini Kurbegoviću je zabranjen ulazak na stadion u Zenici i praćenje utakmice između Čelika i Novog Travnika uz obrazloženje kako “negativno piše” o zeničkom klubu; u Sarajevu je Damir Nikšić, član Socijaldemokratske partije BiH grubo vrijeđao i psovao novinare koji su pratili višesatno zasjedanje Glavnog odbora SDP-a, dok su policajci Policijske uprave Banja Luka, bez ikakve potrebe i mimo zakonskih procedura, legitimisali novinare Vanju Stokić, urednicu portala E-trafika i Gorana Dakića, dopisnika Dnevnog avaza, na protestnoj šetnji članova grupe “Pravda za Davida” u Banja Luci, iako su imali istaknute novinarske akreditacije.

Upravni odbor BHN najoštrije osuđuje navedene postupke, smatra ih kršenjem prava na slobodu izražavanja i primjere nedozvoljenog miješanje zvaničnika u rad novinara. Posebno je nedopustivo da pojedinci, na ličnoj osnovi ili preferencijama, odlučuju da li će novinari moći pratiti sportske ili druge događaje, odnosno mirna okupljanja građana. S tim u vezi, UO BHN poziva vodeće ljude u navedenim institucijama da preuzmu odgovornost zbog incidenata u Banja Luci, Zenici i Sarajevu, te sankcioniraju neprimjerena ponašanja i postupke usmjerene protiv medijskih sloboda u BiH.

Upravni odbor BH novinara

Autor članka je Redakcija sa 274 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.