UO BHN: Javni protest menadžmentu i upravi TVSA *Arhiva

Aktivni članci 830 od 853, Arhivirani članci 2689 od 2704

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (UO BHN) upućuje javni protest menadžmentu i upravi JP Televizija Sarajevo (TVSA) zbog pritsaka, cenzure i drugih oblika direktnog miješanja u rad novinara i urednika, uključujući i svakodnevno „filtriranje“ informativnog programa u skladu sa partikularnim interesima političara, a ne javnim interesom i pravom na objektivno i pošteno informiranje građana Kantona Sarajevo (KS).

Novinari i urednici TVSA su svakodnevno izloženi profesionalnim poniženjima i drugim oblicima ugrožavanja novinarskog integriteta. Uz kreiranje liste tema i sagovornika koji mogu ili ne mogu biti dio programa ovog medija, pojedini novinari se premještaju sa jedne na drugu poziciju na period od dva mjeseca, što donosi dodatnu nesigurnost i negativno utiče na kvalitetno obavljenje novinarskih zadataka. Postupanje na takav način predstavlja nedopustiv atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, te kršenje prava na siguran i dostojanstven rad. Zbog toga udruga BH novinari zahtijeva od direktorice Edine Fazlagić da hitno osigura zakonom propisane uvjete za rad svih djelatnika na jednak način, u skladu sa općeprihvaćenim standardima slobodnog novinarstva, profesionalne etike i na način kako su oni propisani Uredničkim principima TVSA.

BH novinari podsjećaju kako se zloupotreba kantonalne TVSA u političke svrhe provodi gotovo dvije decenije. Vladajuće strukture ovog kantona mijenjale su direktore, urednike i upravu TVSA u skladu sa trenutnim političkim ciljevima ili vladajućim koalicijama, a ne na osnovu zakona, javnog interesa i profesionalnih kompetencija, čime su nanijeli nemjerljivu štetu objektivnosti i kvaliteti javanog infomiranja u KS.

Zbog svega navedenog, UO BHN je nedavno, putem Linije za pomoć novinarima, zatražio od Vlade KS i Ministarstva pravde i uprave KS, te Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH zaštitu slobode izražavanja i javnog interesa u programima TVSA, uključujući i stvaranje uvjeta za slobodan i dostojanstven rad svih novinara i urednika.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.