UO BHN: Oštre osude fizičkog napada na kamermana RTV TK Ademira Mešanovića *Arhiva

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića na površinskom kopu „Šikulje“ u Lukavcu, koji posluje u sastavu Rudnika Kreka. Radnici zaštitarske firme „Cobra“ jutros su nasrnuli na kamermana Mešanovića, i tom prilikom oštetili kameru i bacili je u blato.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, napad je izvršen po nalogu uprave Rudnika Kreka, čiji je „krizni štab“ ranije donio odluku o „zaštiti imidža“ firme na način da se novinarskim ekipama onemogući snimanje deložacije porodica, čije se kuće i imanja nalaze u blizini površinskog kopa „Šikulje“. Osim napada na ekipu RTV Tuzlanskog kantona i sprečavanja kamermana da radi svoj posao, i drugim novinarskim ekipama je onemogućeno snimanje.

Nasilničko i primitvno ponašanje radnika zaštitarske firme „Cobra“ i odluka Uprave Rudnika Kreka sa direktorom Osmanom Blekovićem na čelu, da ne dozvole medijima snimanje, nedopustiv su atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izvještavaju o događaju od javnog značaja, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini rudnika.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju javno očitovanje Uprave Rudnika Kreka o ovom napadu i hitnu dozvolu svim novinarskim ekipama da prate postupak deložacije i o tome izvjeste bh. javnost. Napad je već prijavljen nadležnoj policijskoj stanici radi provođenja istrage i pravnog sankcioniranja uposlenika firme „Cobra“ koji je fizički napao Ademira Mešanovića i oštetio imovinu RTV Tuzlanskog kantona.

Upravni odbor BH novinara
Foto: BHRT

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.