Uposlenici Porezne uprave FBiH stupili u štrajk upozorenja

Podsjećamo, uposlenici Porezne uprave FBiH očekivali su poziv ministrice Miličević još prije nekoliko mjeseci, ali niko se nije oglasio na njihove zahtjeve.

BiH

Uposlenici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine danas su stupili u štrajk upozorenja zbog, kako kažu, višegodišnjih loših uslova rada i diskriminacije koju trpe.

Štrak će, kako je izjavio predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BiH Samir Kurtović, trajati najduže mjesec dana, svaki dan od 8:30 do 10:30 sati.

“U narednih 30 dana očekujemo da će se riješiti većina zahtjeva koje smo postavili pred direktora Porezne uprave, federalnu ministricu finansija Jelku Miličević te Vladu Federacije. Niko nam se do sada nije javio”, ističe Kurtović.

Podsjećamo, uposlenici Porezne uprave FBiH očekivali su poziv ministrice Miličević još prije nekoliko mjeseci, ali niko se nije oglasio na njihove zahtjeve.

Oni kažu kako je previše posla u Poreznoj upravi, a premalo radnika.

Njihovi zahtjevi su usklađivanje plaća u iznosu od 30 posto za sve uposlenike Porezne uprave, izjednačavanje dodataka na plaću za posebne uslove rada inspektora Porezne uprave kojima je dodatak 20 posto s ostalim inspekcijskim organima u FBiH gdje taj dodatak iznosi 30 posto, ali i proširenje ovog prava na više kategorija radnih mjesta i uposlenika Porezne uprave.

Radnici traže i doznačavanje više sredstava za isplate po presudama za uposlenike Porezne uprave, ali i konstantan prijem novih uposlenika kako bi se popunila upražnjena radna mjesta zbog penzionisanja uposlenika, smrti, prelaska u drugi organ, kao i popunjavanje u skladu s Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

“Potpisali smo odluku o minimalnim uvjetima rada. U svim službama uprave gdje je bilo četvero-petero uposlenih na šalterima, u periodu štrajka će raditi po jedna osoba kako građani ne bi ispaštali”, dodao je Kurtović.

Iz Štrajkačkog odbora ranije su govorili kako su im plaće smanjivane proteklih deset godina te kako sada imaju niže plaće u odnosu na druge organe uprave.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa Klix@Preuzeto.
Autor članka je Redakcija sa 131 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.