Upozorenje bh. radnicima koji traže posao u Sloveniji

BiHZanimljivosti

Upozorenja bosanskohercegovačkim radnicima koji se zapošljavaju u Republici Sloveniji putem Sporazuma između
Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji

 1. Informišite se tačno o načinu zapošljavanja bosanskohercegovačkih radnika u Sloveniji preko Sporazuma između BIH i SLO!
 2. Provjerite kako inače radi firma u kojoj se želite zaposliti i na šta se možda pritužuju drugi radnici!
 3. Pazite – dezinformacije i manipulacije radnika su jako česte!!!
 4. U firmi ne potpisujte i ne ostavljajte svoj potpis na bijelim neispisanim papirima. To je prilika da se vaš potpis zloupotrijebi i na papir doda bilo šta. Šteta se tada teško popravi!
 5. Ne potpisujte nikakav ugovor ili izjavu koju ne razumijete. Ne potpisujte ništa što ne razumijete.Slikajte i pošaljite sindikatu da provjeri šta je napisano!!!
 6. Sadržaj ugovora o radu pojasnite sa osobom iz sindikata!
 7. Važno je, da po datumima redovno vodite vlastiti dnevnik rada i pišete sve vaše prekovremene radne sate!
 8. Ako prijavite boravak u Sloveniji na adresi vašeg poslodavca, posljedice iskorištavanja radnika mogu biti veće!!!
 9. Zakon o radu u R Sloveniji važi i za radnike i za poslodavce!
 10. Nemojte dozvoliti, da vas poslodavci prisiljavaju da kršite zakon o radu i nemojte dozvoliti, da se vama radnička prava krše!
 11. I kada vam se ponude za posao učine jako dobre, budite uvijek oprezni i provjerite sve s nekim ko Zakon o radu u R Slovenije poznaje bolje od vas (na primjer sindikat)!
 12. Doživite li povredu na radnom mjestu, i inače ako se razbolite u inostranstvu, bilo gdje da se nalazite (u bilo kojoj državi), odmah se javite najbližem ljekaru, i ako je moguće i sindikatu. Evropska kartica zdravstvenog osiguranja će vam pomoći u većini država Evrope.
 13. Nije preporučljivo, da dajete otkaz poslodavcu, dok se ne posavjetujete sa svojim sindikatom. Otkaz poslodavcu se mora dati na zakonit način. Postoji više vrsta otkaza Ugovora o radu!
 14. Adresa na kojoj ste prijavljeni mora biti vrijedna povjerenja, kao i osoba zadužena za vašu poštu!
 15. Redovno provjeravajte primanje pošte na adresi na kojoj ste prijavljeni. Poštu u plavoj koverti ili preporučenu poštu dostavite što prije u sindikat!
 16. O vašim radničkim pravima se na vrijeme podučite u sindikatu!
 17. Učlanite se u sindikat i provjeravajte sve informacije preko sindikata. Provjerite, da li vaš sindikat ima neke informacije o vašoj firmi!
 18. Sindikat ima savjetnike, koji se bave specifičnim problemima svih stranih radnika.

Kontakt :Neodvisni sindikat Slovenije (NSDS)
Neodvisni sindikat delavcev Slovenije,
Slovenska cesta 54, Ljubljana,
00386 (0)59 053 850 – Kontakt osoba Boris Perš
00386 70 639 864 – Dušan Perš i
00386 (0)590 53 850 – fixni broj Nezavisnog sindikata radnika Slovenije (NSDS).

TAGOVI:
/
Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.