Upozorenje bh. radnicima koji traže posao u Sloveniji *Arhiva

BiHZanimljivosti

Upozorenja bosanskohercegovačkim radnicima koji se zapošljavaju u Republici Sloveniji putem Sporazuma između
Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji

 1. Informišite se tačno o načinu zapošljavanja bosanskohercegovačkih radnika u Sloveniji preko Sporazuma između BIH i SLO!
 2. Provjerite kako inače radi firma u kojoj se želite zaposliti i na šta se možda pritužuju drugi radnici!
 3. Pazite – dezinformacije i manipulacije radnika su jako česte!!!
 4. U firmi ne potpisujte i ne ostavljajte svoj potpis na bijelim neispisanim papirima. To je prilika da se vaš potpis zloupotrijebi i na papir doda bilo šta. Šteta se tada teško popravi!
 5. Ne potpisujte nikakav ugovor ili izjavu koju ne razumijete. Ne potpisujte ništa što ne razumijete.Slikajte i pošaljite sindikatu da provjeri šta je napisano!!!
 6. Sadržaj ugovora o radu pojasnite sa osobom iz sindikata!
 7. Važno je, da po datumima redovno vodite vlastiti dnevnik rada i pišete sve vaše prekovremene radne sate!
 8. Ako prijavite boravak u Sloveniji na adresi vašeg poslodavca, posljedice iskorištavanja radnika mogu biti veće!!!
 9. Zakon o radu u R Sloveniji važi i za radnike i za poslodavce!
 10. Nemojte dozvoliti, da vas poslodavci prisiljavaju da kršite zakon o radu i nemojte dozvoliti, da se vama radnička prava krše!
 11. I kada vam se ponude za posao učine jako dobre, budite uvijek oprezni i provjerite sve s nekim ko Zakon o radu u R Slovenije poznaje bolje od vas (na primjer sindikat)!
 12. Doživite li povredu na radnom mjestu, i inače ako se razbolite u inostranstvu, bilo gdje da se nalazite (u bilo kojoj državi), odmah se javite najbližem ljekaru, i ako je moguće i sindikatu. Evropska kartica zdravstvenog osiguranja će vam pomoći u većini država Evrope.
 13. Nije preporučljivo, da dajete otkaz poslodavcu, dok se ne posavjetujete sa svojim sindikatom. Otkaz poslodavcu se mora dati na zakonit način. Postoji više vrsta otkaza Ugovora o radu!
 14. Adresa na kojoj ste prijavljeni mora biti vrijedna povjerenja, kao i osoba zadužena za vašu poštu!
 15. Redovno provjeravajte primanje pošte na adresi na kojoj ste prijavljeni. Poštu u plavoj koverti ili preporučenu poštu dostavite što prije u sindikat!
 16. O vašim radničkim pravima se na vrijeme podučite u sindikatu!
 17. Učlanite se u sindikat i provjeravajte sve informacije preko sindikata. Provjerite, da li vaš sindikat ima neke informacije o vašoj firmi!
 18. Sindikat ima savjetnike, koji se bave specifičnim problemima svih stranih radnika.

Kontakt :Neodvisni sindikat Slovenije (NSDS)
Neodvisni sindikat delavcev Slovenije,
Slovenska cesta 54, Ljubljana,
00386 (0)59 053 850 – Kontakt osoba Boris Perš
00386 70 639 864 – Dušan Perš i
00386 (0)590 53 850 – fixni broj Nezavisnog sindikata radnika Slovenije (NSDS).

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.