Upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru *Arhiva

Aktivni članci 852 od 859, Arhivirani članci 2921 od 2953

Budući da su visoke temperature već nekoliko dana, a imajući u vidu, da su u prethodnim godinama evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, koji su izazvali velike materijalne štete, upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i naftovoda i sl.

Posebno podsjećamo građane na slijedeće:

–       da su lica koja su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti,

–    da su lica koja vrše paljenja roštilja dužni po završetku isti potpuno ugasiti,

–       da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću,
–       te ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, da su dužni o tome obavijestiti vatrogasce.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na tel. broj 121 ili policiju na tel. broj 122.

Napomonjemo, građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da je za to u skladu sa zakonom predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost.

Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer Vaša mala nepažnja može imati velike posljedice!


Usljed nepažnje, nehata ili neznanja čovjek je posredno ili neposredno najčešći izazivač požara. Isto tako čovjek vrlo često usljed neznanja ili panike ne postupa dovoljno brzo i pravilno kad požar izbije, da bi ga blagovremeno lokalizovao i ugasio.

U Bosni i Hercegovini se godišnje evidentira više od 2600 požara sa nekoliko milijardi KM neposredne materijalne štete. Godišnje se u požaru uništi oko 2,5% društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine. Ne samo da požar uništava materijalna dobra, nego i odnosi ljudske živote, pa vam preporučujemo nekoliko savjeta kako da otklonite uzročnike požara, odnosno kako da spriječite nastajanje požara:

  • Ne uporebljavajte otvorenu vatru (paljenje šibica, zavarivanje, lemljenje, pušenje) i ne vršite radove koji varniče na mjestima gdje postoji opasnost od požara,
  • Redovno kontrolišite ispravnost električnih i plinskih instalacija i uređaja,
  • Održavajte u ispravnom stanju uređaje za zagrijavanje i dimovode,
  • Uklonite zapaljive materije sa tavana, prolaza i izlaza,
  • Obezbjedite korištenje požarnih prolaza i prilaza za slučaj požara,
  • Redovno kontrolišite protivpožarna sredstva za gašenje požara, što ćete najbolje postići ako obezbjedite protivpožarni aparat u svom stanu ili putničkom automobilu.

Sprovođenjem ovih mjera smanjujemo mogućnost nastajanja požara, a kada požar i nastane smanjujemo iznos materijalne štete koju požar izazove.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.