Upozorenje roditeljima i školama u Sarajevu *Arhiva

Ministarstvo je nakon dobijenog dopisa informisalo sve osnovne škole u Kantonu sarajevo te je zamolilo direktore da održe sastanak s razrednicima od šestih od devetih razreda i ukažu na ovu pojavu.

Aktivni članci 898 od 905, Arhivirani članci 2921 od 2953

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uputilo je informaciju svim osnovnim školama u kojima ih informiše da se među učenicima Desete osnovne škole pojavio trend samopovređivanja koji je popularan na društvenim mrežama.

Ministarstvo je nakon dobijenog dopisa informisalo sve osnovne škole u Kantonu sarajevo te je zamolilo direktore da održe sastanak s razrednicima od šestih od devetih razreda i ukažu na ovu pojavu.

Od škola se traži da informišu roditelje učenika, organizuju predavanje učenika o ponašanju na društvenim mrežama te poduzmu druge aktivnosti u cilju prevencije ovog negativnog trenda među učenicima.

O trendu samopovređivanju učenika osnovnih škola u KS pisalo se tokom prošle godine, ali su nadležni i direktor škole u kojoj su djeca to radila negirali da je došlo do ovakvog incidenta. Prema navodima majki, djeca su na Instagramu napravila grupu gdje su jedni drugima postavljali izazove s rezanjem.

Ovaj problem je postao globalan zbog čega su Facebook, Twitter i Instagram pojačali kontrolu svojih sadržaja i zabranili fotografije i videa na kojima se mladi samopovređuju.

Prema istraživanju Univerziteta Manchester, samopovređivanje je postao jedan od velikih zdravstvenih problema i ujedno je jedan od najvećih pokazatelja rizika da bi osoba u kasnijim godinama mogla izvršiti samoubistvo. Jedno od 12 djece i tinejdžera povrijedilo je sebe u nekom periodu života, a razlozi su različiti.

Roditeljima koji primijete da se njihova djeca samopovređuje se savjetuje da potraže stručnu pomoć i ne budu grubi prema djetetu već pronađu način kako da komuniciraju s njim jer se iza toga krije dublji problem zbog kojeg to rade.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.