Upozorenje za roditelje: Ljigavac može uzrokovati trajne zdravstvene komplikacije *Arhiva

Zanimljivosti

Roditelji djece složni su da takozvani ljigavac ili slime u najmanju ruku predstavlja igračku štetočinu. Sve je dobro dok se ljigavac drži na čvrstoj površini ili svojoj kutijici, no dohvati li se tkanina, budite sigurni da ih možete otpisati.

Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima naučnika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne poslejdice. Nastaje upotrebom opasnih hemikalija i prema pisanju “Mail Onlinea”, ovaj proizvod koji podsjeća na sluz sadrži potencijalno nesiguran nivo boroks hemikalije koja u prekomjernim nivoima uzrokuje proljev, povraćanje i grčeve.

“The Sun” otkriva da dugoročno izloženost vrlo visokom nivou boroksa može nanijeti štetu čak i nerođenoj djeci, odnosno dovesti do neplodnosti u mladosti djece koja se igraju slimeom.

Testirano je jedanaest različitih verzija koje su u prodaji putem Amazona, Smythsa i The Worka i čak osam od jedanaest pokazalo je nesiguran nivo boroksa.

Osam proizvoda označeni je da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori prekršilac je “Toysmith Jupiter Juice”. Sljedeći je “CCINEE Pink Fluffy Slime”, a zatim “Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay”.

“The Sun” navodi da su proizvodi povučeni iz prodaje Amazona. Direktorica istraživanja Niki (Nikki) Stopford izjavila je da su istraživanja šokantna.

– Roditelji koji kupuju sluz za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao – kazala je Stopford.

avaz.ba

Autor članka je Redakcija sa 254 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.