Uprkos izazovima Bošnjaci u Australiji uspjeli da održe ramazansku tradiciju

Redakcija 8. maj 2021 ID: 15636

Muslimani u Australiji zbog geografskog položaja već godinama imaju najkraći post. To je jedinstvena prilika da i djeca isposte veći dio ili cijeli ramazan.

Tradicionalno u Australiji iftari se organizuju većinom po džamijama i mesdžidima, zbog udaljenosti vjernika koji ne mogu na vrijeme doći sa iftara od kuće na teravih-namaz. Veći australijski gradovi su i univerzitetski centri pa ima puno studenata i putnika prolaznika koji se okupljaju u mesdžidima i džamijama i tu pridružuju zajedničkim iftarima.

Sydney i Melbourne su dva grada sa najvećom muslimanskom populacijom. U Sydney su najbrojniji libanski i turski džemati, a u Melbourne bosanski i turski.

– Internacionalno iskustvo –

Džemat Noble Park u kojem je imam Ismet ef. Purdić ima džamiju koja može primiti 1.200 vjernika i svaku noć je puna.

U bosansku džamiju, pored Bošnjaka, najviše dolaze Pakistanci, Indijci, Indonežani, Malezijci, Bangladešani, Albanci, Turci i drugi jer u Australiji ima preko 150 nacija i više od 70 stranih jezika je registrovano kao drugi strani jezik koji se uči u školama”, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Ismet ef. Purdić.

Tradicija u Australiji je da iftare organizuju premijeri, ministri, načelnici, parlamentarci te policija u kojoj su hidžab i indijski turban sastavni dio opreme.

Iftare organizuju sve džamije za svoje članove i prolaznike i to je tradicija. Iftare organizuje i premijer, ministar za multikulturu i načelnici kao i ugledniji parlamentarci. Policija organizuje tradicionalni iftar za svoje uposlenike muslimane, a na policijski iftar dolazi glavni komesar policije, i pozivaju se svi ugledni muslimani i predstavnici lokalnih zajednica”, pojasnio je Purdić.

U dijelovima gradova gdje su muslimani većina mogu se naći cijele ulice trgovina u kojima se može kupiti islamska odjeća, knjige i sve što je od obilježja za muslimane. Također, prisutan je veliki broj halal restorana i prodavnica nacionalnih proizvoda: arapskih, turskih, indijskih, balkanskih…

Policija redovno obilazi džamije radi održavanja sigurnosti, a naročito nakon napada u Novom Zelandu te zbog regulisanja saobraćaja. Sve džamije dobiju čestitku od policije i brojeve telefona na koje mogu tražiti pomoć”, dodaje Purdić.

Australija je jedan od pozitivnijih primjera borbe protiv pandemije COVID-19.

Pandemija je stala u većem dijelu Australije i nema većih restrikcija, osim obavezne registracije imena i broja telefona u slučaju da se pojavi korona.

Veće džamije imaju posebne prostorije za majke sa bebama i malom djecom, da mogu doći na namaz i bez ometanja drugih boraviti u džamiji. Svaku noć imam ima kraće obraćanje sa savjetima i porukama vezanim za ramazan i post. Muslimani radnici imaju po zakonu jedan slobodan dan za vjerski praznik, a djeca su oslobođena škole za Bajram”, ispričao je Ismet ef. Purdić.

Lejla Ljevaković Kuč je prva hafiza Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji te jedna od koordinatorica Mreže mladih u Pertu, sekretar džemata, te muallima u mektebskoj nastavi.

Smatra da se bosansko i australsko iskustvo i doživljaj ramazana ne razlikuju mnogo jer su se Bošnjaci i ostali muslimani u Australiji prilagodili okolnostima u kojima žive i time uspostavili svojevrsnu ramazansku kulturu i tradiciju sličnu onoj u Bosni i drugim muslimanskim državama.

60965a13cb8a2

Za vrijeme ramazana se povećavaju aktivnosti u džematu i džamiji, kao što je praksa i u Bosni i Hercegovini. Tokom ramazana se organiziraju zajednički džematski iftari, mukabele i predavanja širom australskih džemata. Također je primjetno veće izdvajanje sadake i dobrovoljnih priloga koji pomažu rad bosanskih džemata u Australiji, uz redovno izdvajanje vitri i zekata. Dakle, Bošnjaci u Australiji se trude da održe ramazanski duh i ambijent koji prepoznaju i nose iz svoje provobitne domovine“, rekla je za Anadolu Agency hafiza Lejla Ljevaković Kuč.

S obzirom na geografsku udaljenost i šarolikost u australijskom društvu razlike se osjete u nedostatku pojedinih elemenata koji čine ambijent ramazana cjelovitijim.

Važna odlika ramazanskog ambijenta u Bosni jesu kandilji na munarama i ezani koji se čuju širom ulica i sokaka koje, nažalost, ne možete čuti u Australiji. Pored toga, s obzirom da je Australija multikulturalna zemlja, ramazani u Australiji su karakteristični po tome što se živi i dijeli zajednički prostor sa drugim muslimanskim zajednicama – iz Somalije, Sudana, Egipta, Turske, itd…, što nije slučaj u Bosni. Uprkos ovome, Bošnjaci su uspjeli da održe svoju ramazansku kulturu i tradiciju“, smatra Ljevaković Kuč.

– Online kratka predavanja i mukabele –

Pandemija u većem dijelu svijeta već drugi ramazan ograničava na osnovne aktivnosti.

Protekle godine, u jeku pandemije, sve tradicionalne ramazanske aktivnosti su se obustavile u džematu i prenijele online u vidu kratkih predavanja i učenja mukabele. Također, tradicionalni ramazanski dolazak sejjar vaiza iz Bosne u australske džemate je morao biti obustavljen. Vjernici su odgovorno pratili zvanične državne savjete i pridržavali se mjera u skladu sa zakonom. Hvala Bogu, u Australijii je korona stanje veoma zadovoljavajuće i vjernicima je omogućeno da ove godine obavljaju ramazanske aktivnosti u slobodi, bez ikakvih ograničenja. Bošnjaci u Pertu su ovaj ramazan dočekali u svojoj džamiji, obavljajući teravije i ostale namaze u punom kapacitetu i slobodnom okruženju“, naglasila je Ljevaković Kuč.

Nažalost, situacija sa korona virusom je nepredvidljiva pa su se građani Perta u međuvremenu ponovo našli u lockdownu, u kojem su uvedene restrikcije na društvene interakcije i pristupe javnim mjestima.„Izgledno je da ćemo još jedan ramazan provesti u okolnostima restrikcija i zabrana. Ipak, nadamo se da će mjere popustiti do kraja ramazana kako bi dočekali Bajram u svojim džamijama, u punom kapacitetu i bez restrikcija“, rekla je Ljevaković Kuč.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 8. maj 2021 @11:30 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-081130-15636 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button