Upute građanima u slučaju nastanka ekstremnih vremenskih uslova *Arhiva

Info: Aktivni članci 559, Arhivirani članci 3594

S obzirom na to, da nam predstoji zimski period, te da jaku zimu i snježne padavine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo ublažiti ili spriječiti posljedice koje te pojave mogu prouzrokovati, upute građanima u slučaju:

Snijega i poledice:

  • kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;
  • ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda;
  • koristite obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;
  • potrebno je da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budete oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
  • Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.
  • Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.

Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani nazovite broj 121 Kantonalni operativni centar s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

Jake zime:

  • što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,
  • prije izlaska na otvoreno slojevito se obucite dovoljno toplom odjećom i obućom i zaštite glavu i šake,
  • što manje izlazite na zaleđene i kliske površine i ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama,
  • u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupanja jake zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode i sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.