BiH

Uskoro završetak centralnog spomen-obilježja u Brezi: Spomen-park koji svjedoči o žrtvi šehida i palih boraca za opstanak BiH

U ovaj projekt, koji se izvodio u tri faze uloženo je ukupno 306 183,30 KM, a radovi su počeli 2011. godine.

– Veliki problem u Brezi je predstavljala izgradnja Centralnog spomen – obilježja koje je od ogromnog značaja za porodice šehida i palih boraca, jer na taj način odajemo počast onima najboljim od nas, koji su dali svoje živote za svoju domovinu. – rekao je načelnik Općine Breza Munib Zaimović.

Nakon 2011. godine, kada je završena prva faza, nastavak gradnje nije bio moguć, te stopiran sve do 2018. godine, kada se parcela legalizirala.

– Prošli smo težak put ka rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, ta je borba trajala dvije godine. Nakon prenosa vlasništva sa ZD Rudnik mrkog ulja “Breza” na Općinu Breza, tek nam je otvoren put da nastavimo gradnju. Preostale dvije faze radova smo uspjeli završiti za relativno kratak vremenski period, jer za manju Općinu ovo je ogroman projekt, koji je zahtijevao velika sredstva – rekao je Zaimović.

U drugoj fazi završeni su instalerski, kamenorezački i oblagački radovi, radovi na vodovodu i kanalizaciji, dio radova na elektroinstalaciji, te izrada obloge za sjedenje na amfiteatarskom dijelu. Vrijednost druge faze iznosila je 106. 067 KM.

– Druga faza radova završena je 2019. godine. Nakon obezbijeđenih sredstava, odmah smo krenuli i u treću, završnu fazu. Pandemija korona virusa nas je usporila, ali uspjeli smo, te uskoro slijedi i svečano otvorenje spomen – parka – naglašava Zaimović.

Treća, završna faza izgradnje centralnog spomen – obilježja podrazumijeva montražu inox podkontrukcije, mintažu flot – stakla, s prethodnim ispisivanjem imena šehida i poginulih boraca Općine Breza i na taj način obrazovanje staklenih stubova koji izranjaju iz vode, itd. Vrijednost treće faze je 128. 697 KM.

– Centralno spomen – obilježje će svjedočiti do Sudnjeg dana o hrabrosti, patriotizmu i o velikoj žrtvi naših gazija i šehida za nezavisnu i suverenu BiH. Sada mi imamo dužnost sačuvati sve ono za šta su oni se izborili, braniti našu domovinu svim svojim bićem, jer je ona jedini garant našeg opstanka na ovim prostorima – ističe Zaimović.

Sredstva za završetak gradnje Spomen – obilježja osigurali su Vlada ZDK u iznosu od 30. 000 KM, Vlada FBiH u iznosu od 2000 KM, te Općina Breza u iznosu od 202.764 KM.

OO SBB Breza

Povezani članci

Back to top button