Uspješno realizovan projekat “Reciklaža papira i plastike” u tri lokalne zajednice

Sve navedene aktivnosti su se realizovale uz poštivanje epidemioloških mjera.

Sadržaj objavljen pod brojem SN1/2101-091415-7368

Reciklaža papira i plastike“ je projekat koji je UDRUŽENJE OMLADINSKA ORGANIZACIJA „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ realizovalo u tri lokalne zajednice uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Švedske u BiH.

Cilj projekta je bio potaknuti učenike iz tri lokalne zajednice (Foča, Goražde i Ilijaš) da recikliraju prikupljeni papir i plastiku kako bi se smanjilo onečišćenje okoliša te uštedila energija potrebna za ponovnu proizvodnju navedenih sirovina.

U sklopu projekta realizovane su sljedeće aktivnosti:

Akcije sadnje drveća u školskim dvorištima

Učenici iz pet škola (Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, Srednjoškolski centar „Foča“, OŠ „Stari Ilijaš“ Ilijaš, OŠ „Sveti Sava“ Foča i OŠ „Fahrudin FahroBaščelija“ Goražde) su u svoja školska dvorišta posadila drveća i ukrasno bilje.

Akcija čišćenja školskih dvorišta

Škole OŠ „Stari Ilijaš“ i Srednjoškolski centar „Foča“ su očistila svoja školska dvorišta.

Edukativne radionice

U augustu, uspješno su realizovane dvije edukativne radionice za mlade s prostora općine Ilijaš: za zainteresovane mlade pod nazivom „Bez okolišanja – Budi promjena“ te sa Udruženjem „Budi mi drug“ – „Budi eko-drug“.

OŠ „Fahrudin FahroBaščelija“ je okupila svoje članove Vijeća učenika koji su sudjelovali u online edukativnoj radionici na kojoj smo razgovarali o značaju recikliranja, šuma te resursa koje nam priroda nudi.

Sve navedene aktivnosti su se realizovale uz poštivanje epidemioloških mjera.

U sklopu projekta, u navedenim školama otvoreni su eko-kutci gdje će učenici sakupljati sirovnu za reciklažu. Učenicima su podijeljeni ekološki promotivni cekeri kako bi se smanjilo korištenje jednokratnih plastičnih vrećica.

Ovom prilikom se zahvaljujem svim navedenim školama na saradnji na ovom veoma značajnom projektu za naše zajednice. Uživala sam saditi drveća sa učenicima koji su motivisani da doprinesu kako svojoj školi tako i lokalnoj zajednici u kojoj žive te da budu primjer drugima. Također, zahvaljujem se svom projektnom timu koji je uložio svoje vrijeme i doprinio implementaciji ovog projekta.“, rekla je koordinatorica projekta, Mirela Kurtović.

izvor: RadioIlijas.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button