Ustavni sud FBiH: Kristić nelegalno izabrana za predsjedavajuću, Konaković nije mogao glasati za nju

Info: Aktivni članci 655, Arhivirani članci 3920

Odluka o izboru Danijele Kristić na mjesto predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo prema mišljenju Ustavnog suda FBiH ( U-3/20) donesenom na sjednici održanoj 11. februara, nije u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS, a ni Ustavom Federacije BiH.

Također, u mišljenju Ustavnog suda FBiH navedeno je da je u izboru Kristić učestvovao i Elmedin Konaković, koji to nije mogao uraditi jer je prethodno podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg.

Podsjetimo, Narod i Pravda, Naša stranka i Socijaldemokratska partija (SDP) sve vrijeme su tvrdili da je Kristić legalno izabrana i u skladu s procedurama. Konaković je čak tvrdio i da je ugrožen nacionalni interes Hrvata u Kantonu Sarajevo osporavanjem izbora Danijele Kristić.

Mišljenje koje je potpisala predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović doneseno je jednoglasno, a za njega su pored Martinović bili sudije i sutkinje Vesna Budimir, Mirjana Čučković, Edin Muminović i Kata Senjak.

Zahtjev za davanje mišljenja od Ustavnog suda FBiH zatražio je federalni dopremijer Vesko Drljača.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.