Usvojen Elaborat o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Elaborat o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka sa lociranjem u prostorno-planskoj dokumentaciji i investicijskim planovima općina Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo i Vogošća.

Dokument je pripremio Zavod za planiranje razvoja KS, u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, općinama Kantona Sarajevo i KJKP RAD, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Cilj je smanjiti količine otpada na njegovom izvoru, uspostaviti sistem selektivnog prikupljanja i reciklažu svih vrsta otpada koje je moguće iskoristiti nadogradnjom postojeće infrastrukture za prikupljanje otpada koju će činiti zeleni otoci, reciklažna dvorišta, kante ili kontejneri za dvolinijski sistem prikupljanja otpada.

Određene su lokacije za prikupljanje otpada te je predstavljen i Investicijski plan koji podrazumijeva finansijski okvir, prioritete i dinamiku realizacije aktivnosti na izgradnji planirane infrastrukture.

Za potrebe izrade Elaborata formirana je digitalna baza podataka u GIS softveru sa tačnim brojem lokacija za prikupljanje otpada na području svake općine Kantona i Tehničke smjernice za projektiranje infrastrukture za prihvat otpada, kako bi se osiguralo efikasno razdvajanje i prikupljanje otpadnih materijala.

Iz Zavoda za planiranje ističu da je potrebno redovno ažurirati GIS baze podataka kako bi se pratile lokacija za prikupljanje otpada, broj i vrste posuda za odlaganje otpada, te oštećenosti infrastrukture. Na ovaj način bi se evidentirali problemi u tom procesu te olakšalo održavanje i unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom.

S ciljem lakše implementacije usmjerenja iz Elaborata pripremljeni su posebni prilozi za zelene otoke na zaštićenim prirodnim područjima i javnim površinama, a koji bi koristili upraviteljima navedenih površina.

Izvor: Fena

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.