Večeras Nova godina po julijanskom kalendaru *Arhiva

Info: Aktivni članci 562, Arhivirani članci 4683

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po julijanskom kalendaru – ruska, srpska i gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija – večeras će obilježiti dolazak Nove godine.

U pravoslavnim hramovima u ponoć će biti služeni molebani za zdravlje i uspješnu i blagoslovenu nastupajuću godinu, a sutra, 1. januara po julijanskom kalendaru, biće obilježena dva praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki, u narodu poznat kao Mali Božić.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar uveo je rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: bhrt.ba.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.