Velika Britanija: Marš mira – Pridružite se i Vi

Info: Aktivni članci 648, Arhivirani članci 3920

Ove godine će se navršiti punih 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Kultura sjećanja je važan aspekt našeg identiteta i stoga Vas pozivamo da učestvujete  u Maršu mira koji će se u julu održati u Bosni i Hercegovini radi prikupljanja sredstava u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Izuzetno je važno ovakvim događajima prisjećati se žrtava, posebno u ovakvom vremenu negiranja genocida, kada se broj žrtava umanjuje.

Trodnevna šetnja od Tuzle do Potočara se održava svake godine u spomen na hrabre ljude Marša smrti. U ponoć, 11. jula 1995. godine, preko 10 000 bosanskih Muslimana krenulo je iz Srebrenice, sa ciljem okupljanja na brdu Buljim ka dugoj šetnji prema slobodnoj teritoriji Tuzle. Dok su se okupljali u koloni na brdu, srpske vojne snage započele su tešku pucnjavu. Bez naoružanja i bez zaklona, zadnji dio kolone raspadao se dok su žrtve trčale u šumu radi pokrivanja. Mnogi su ubijeni na licu mjesta, dok su stotine drugih okupljeni i pogubljeni.

Rok za prijavu je 7. februar, a daljnjm informacijama, uključujući registracijski obrazac, možete pristupiti putem slijedećeg linka klikom ovdje.

​BH UK Network

5e39b34f558df

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.