Veliki petak – najtužniji dan u hrišćanstvu *Arhiva

Ilijaš

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju dan kada je, po vjerovanju, Isus Hrist, razapet na krstu, preminuo. Ovo je najtužniji hrišćanski praznik, a prema tradiciji i običajima, ovaj dan treba provesti u miru i postu.

Drevna crkvena praksa je, da se na današnji dan crkvena zvona ne oglašavaju. Iako prema vjerovanju na današnji dan ne treba raditi kućne poslove, bitno je da se čovjek ne opterećuje, već da ono što radi bude pošteno.

Ipak, na današnji dan trebalo bi jesti posnu hranu, a najvažnije je, ne svađati se sa bližnjima, već naći mir, kako u sebi, tako i sa drugima.

Veliki petak prethodi najznačajnijem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu, kada zvona gromoglasno zvone, jer se hrišćanska žalost pretvara u radost. Da nije Vaskrsa hrišćanstvo ne bi bilo ono što jeste.

Praznovanju prethodi post koji traje 7 nedjelja i koji je uveden kako hršćani ne bi vjeru shvatali olako. Čitav post, a naročito poslednja sedmica je sastradavanje sa Hristom, a sve kako bismo na najbolji način osjetili radost vaskršnjih praznika.

Autor članka je Redakcija sa 139 aktivnih i 784 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

#IlijašNet #iNet | 2018 IlijašNet© Prvi u Ilijašu
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.