Vijeće roditelja Kantona Sarajevo: Djeca se ne trebaju vraćati u učionice u ovoj školskoj godini

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Učenici se ne trebaju vraćati u ove godine u školske klupe, stav je Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

– Razloga za to je mnogo. Ostalo je nešto manje od mjesec do kraja školske godine, a mnogo preduvjeta trebalo bi se ispuniti da se djeca vrate u učionice.

Prijevoz još nije krenuo, potrebno je obaviti dezinfekciju škola, pa je onda raditi stalno tokom nastave u dvije smjene. Pored toga, djeci koja skoro dva mjeseca ne idu u školu povratak u klupe predstavljao bi veliku promjenu jer su se uveliko navikli na online nastavu. Zatvaranje škola bila je prva mjera u svrhu suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, logično bi bilo da bude i posljednja – kaže Merima Bečarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Bečarević je istakla da ukoliko bude potrebno, bit će obavljena anketa po školama kako bi se svi roditelji odredili da li su za povratak djece u učionice u ovoj školskoj godini.

Istog stava je i Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola.

Nemam dileme kada je to u pitanju, djeca ovu školsku godinu trebaju završti online nastavom. Uostalom, još je na snazi stanje nesreće. Mnogo toga bi se moralo uraditi da bi djeca svega desetak dana bila u učionicama. Bila bi to velika promjena za njih koja nije neophodna. Za dobrobit učenika, nastavnog osoblja i svih ostalih pratećih službi u školama to je najbolja opcija – smatra Ćuprija za Faktor

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.