Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina bilježi drugi najveći porast narudžbi pizza u Evropi u 2023. godini

Postavlja: Redakcija
Datum objave: 9. feb 2024 @8:24
ID110134

Sarajevo, 9.februar 2024. – Svi vole pizzu, od najmlađih do najstarijih. Idealna je za ručak, ali jednako ukusna i za večeru. Kraljica italijanske kuhinje, pizza, slavi svoj dan svake godine 9. februara. Njena osnova je tijesto, ali je dodaci čine posebnom, bilo da se radi o Margheriti, Capricciosi, Mexicani, Funghiju, Vegetariani ili Quattro Formaggiju.

Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava lak i brz pristup raznovrsnim proizvodima i jelima, potvrđuje da pizza ostaje neprikosnovena među Bosancima i Hercegovcima. Prema podacima ove platforme, BiH bilježi najveći rast dostavljenih pizza u Jugoistočnoj Evropi u 2023. godini. Osim toga, Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Evropi, odmah iza Portugala, po broju dostavljenih pizza i osma zemlja globalno, od svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

Širom zemlje, tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2023. godine, dostavljeno je gotovo 250.000 pizza, što predstavlja porast od 27% u odnosu na prethodnu godinu.

Zanimljivo je primijetiti da je u decembru prošle godine pizza bila najtraženija, iako generalno, Bosanci i Hercegovci najčešće biraju ovo omiljeno jelo u jesenjem periodu. Na kraju godine, tačnije 29. decembra 2023. godine, oboren je rekord sa gotovo 1.070 dostavljenih pizza širom BiH u jednom danu, što znači da se po jedna pizza prodavala svake minute i 20 sekundi. Međutim, “zlatna minuta” desila se u ljeto, 3. jula 2023. godine, u 09:50, kada je u svega jednoj minuti naručeno čak 50 pizza širom zemlje.

Bosanci i Hercegovci ostaju vjerni ritualu konzumiranja pizze u različitim dijelovima dana. Pizza se najčešće naručivala za večeru, između 18 i 20 sati, što čini gotovo 30% ukupne potrošnje. Interesantno je da petak i dalje ostaje najpopularniji dan za naručivanje pizze, sa 15% ukupnih pizza naručenih tokom cijele godine.

Kada govorimo o gradovima, Sarajevo i dalje prednjači u narudžbama i dostavi pizza, te je također grad s najviše partnerskih pizzerija. S druge strane, Tuzla je zabilježila najveći godišnji porast narudžbi pizza u 2023. godini u usporedbi s prethodnom godinom. Interesantno je da se Bijeljina ističe više od bilo kojeg drugog grada po učestalosti narudžbi pizza.

Primjećuje se da su omiljene pizze ostale nepromijenjene, s Capricciosom na vrhu, za kojom slijedi Margherita. U isto vrijeme, Pepperoni je skočio na treće mjesto, izguravši Mexicanu s trona omiljenih pizza u 2022. godini. Capricciosa dominira u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli već dvije godine zaredom.

Najveći ljubitelj pizze u BiH dolazi iz Sarajeva, naručivši čak 152 pizze u 2023. godini, što znači gotovo svaki drugi dan. Ostaje pitanje ko će osvojiti titulu najvećeg ljubitelja pizza u 2024. godini i hoće li Bosanci i Hercegovci i dalje najviše naručivati Capricciosu ili će odabrati nove okuse.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Stavovi izraženi u tekstu iznad, ukoliko je naveden izvor, ne predstavljaju stavove portala IlijašNet. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju naše stavove te su odgovornost autora komentara.*
Saopćenja za javnost, dojave, informacije, najave događaja, pitanja i sl. šaljite na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com

Povezani članci

Back to top button