Višegodišnji problem parking prostora ispred OŠ Stari Ilijaš

Aktivni članci 869, arhivirano 1976. redakcija@ilijas.net

Nane i dede su uvijek karikirali svoje “obrazovne muke” jer su do škole išli pješke, po kiši i snijegu, uzbrdo, a uzbrdica je bila i kada su se iz škole vraćali istim putem ka kući. Današnja djeca imaju drugačije prepreke da bi došla do škole – učenici OŠ “Stari Ilijaš” u Starom Ilijašu svakodnevno moraju da od kuće do škole prođu saobraćajnicom koja je zbog gustog saobraćaja ujutro veoma prometna da bi stigli na nastavu.

Najveći problem predstavlja nedostatak parking prostora kod same škole, nekoliko parking mjesta iscrtano je uz sam sportski teren, iza škole, i ona su namjenjena zaposlenima u školi. Međutim, unutar školskog dvorišta, na svakom slobodnom parčetu prostora vozila parkiraju i roditelji, što u periodu dolaska i odlaska djece iz škole stvori potpuni kolaps.

Roditelji krenu automobilom na posao, a usput hoće da dovezu dijete u školu, takva je i naša lokacija. Ali, problem je što to u sve većoj mjeri rade i roditelji starijih učenika, a ne samo prvaka koji se još nisu snašli .

Problem parking prostora ove škole postoji od njenog otvaranja pa sve do danas. Da li je ovom problemu doprinjela i sama lokacija škole, vjerojatno da jeste jer se nalazi uz najprometniju putnu komunikaciju u Ilijašu, Sarajevo-Ilijaš, Visoko, Breza.

Nedostatak zemlje (prostora) za izgradnju dodatnih parking mjesta, činjenica je, ujedno i jedina prepreka proširenja broja parking mjesta.

Moramo napomenuti da se o rješenju problema parking prostora ove škole  razgovara već duži period i da se po tom pitanju ništa  konkretno nije uradilo.

Nadamo se da će u ovoj školskoj godini uz  učešće škole, roditelja i mjesne zajednice, kao i same Općine  Ilijaš ovaj višegodišnji problem biti rješen.

Također moramo imati na umu da nam je prije svega najbitnija bezbjednost učenika, posebno moramo izdvojiti bahatu vožnju ulicom ispred škole gdje bi nadležni trebali postaviti radar kako bi se koliko toliko ublažio rizik koji donosi prebrza vožnja u ovom dijelu gdje pojedinci voze preko 60km/h iako je ograničenje 30 km/h.

5d7d7a901265a 5d7d7a99f17d75d6d0d16b8113 5d6d0d231a157

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.