Vlada FBiH: Odluka o dodjeli sredstava bit će poništena!? *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Posljednju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, čelnici određenih lokalnih zajednica su doveli u pitanje.

Reagirali su mnogi zvaničnici, a kako prenose mediji odluka će biti poništena.

Inače, prema navedenoj spornoj odluci, Tešanj s tri zaražena je dobio 30.000 KM, a Kupres bez zaraženih osoba je dobio 700.000 KM finansijske pomoći. Na vrhu liste je Novi Travnik s 1,2 miliona KM pomoći.

Iako kriterij za raspodjelu novca nije bio broj zaraženih osoba, on bi prema mišljenju mnogih svakako trebao biti bitan s obzirom na to da su troškovi medicinskog osoblja uvećani zbog vanrednih situacija. Time je i sama namjena finansijske pomoći za kapitalne i infrastrukturne projekte u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 te sanaciju posljedica nastalih usljed proglašenja pandemije.

Vlada Federacije BiH za kriterije raspodjele novca uzimala je, pak, broj stanovnika, površinu općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama, ali raspodjela novca dovela je u pitanje sve ove kriterije.

Tako na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi, dok se na dnu liste nalaze Banovići, Drvar, Donji Vakuf, Ilijaš, Visoko, Bosansko Grahovo i Foča sa po 40.000 KM te na posljednjem mjestu s najmanjim iznosom Tešanj koji je dobio tek 30.000 KM prenosi Avaz.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.