Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o organizaciji online nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama

Info: Aktivni članci 495, Arhivirani članci 4169

U cilju prevencije pojave koronavirusa, Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o organizaciji online nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama

Vlada Kantona Sarajevo je na večarašnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o organizaciji rada odgojno-obrazovnih ustanova i studentskih centara na području Kantona, u periodu od četvrtka, 12. do srijede, 26. marta 2020. godine.

Ovakvu odluku Vlada KS je donijela u cilju prevencije pojave koronavirusa, a na osnovu Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i prijedloga Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Obustavlja se redovni nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama i nastavno-naučni proces na svim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, počevši od sutra (četvrtak) 11. pa do srijede, 25. marta 2020. godine.

Redovan nastavni proces u pomenutim odgojno-obrazovnim ustanovama sa područja Kantona planirano je da ponovno počne u četvrtak, 26. marta 2020. godine.

Sve ove ustanove, u skladu sa svojim mogućnostima, obavezne su organizovati online nastavni proces, počev od sutra, 12. marta ove godine.
U osnovnim školama na području Kantona Sarajevo u kojima je organizovan produženi boravak preporučuje se da rad produženog boravka prilagode javno-zdravstvenoj prijetnji i shodno epidemiološkoj situaciji, u smislu poduzimanja preventivnih radnji u skladu sa Naredbom Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva.
Također i svim predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo preporučuje se da rad prilagode pomenutim mjerama i Naredbi Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva.

Vlada je u istoj Odluci obavezala i sve studentske centre sa područja Kantona Sarajevo da organizuju rad u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, kao i uz uvažavanje najboljeg interesa korisnika usluga.

Također su sve navedene ustanove obavezane da osiguraju najviši nivo higijene svojih prostorija.

Svi radnici ovih ustanova obavezuju se da redovno dolaze na posao i izvršavaju zadatke prema uputama rukovodilaca, a u skladu sa daljnjim naredbama i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Vlade Kantona Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.