Vlada KS: Evidencija imovine Kantona prvi put dostupna javnosti *Arhiva

Aktivni članci 734 od 757, Arhivirani članci 2689 od 2704

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša donijela odluku kojom je Jedinstvena evidencija imovine Kantona Sarajevo postala javni dokument dostupan na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS pod nazivom “Imovina Kantona Sarajevo”.

Evidencija imovine Kantona se vodi u Upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove u okviru resornog ministarstva i obuhvata evidencije kantonalnih poslovnih zgrada, poslovnog i stambenog prostora, zemljišta, nekorištenih nekretnina, evidenciju nekretnina Kantona van teritorije BiH kao i imovinu koja se daje ili uzima pod zakup.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS Damir Filipović ističe posebnu važnost javnog predstavljanja ovog dokumenta što je jedan nizu dokumenta koje ova Vlada i Ministarstvo stavljaju na raspolaganje javnosti.

“Pitanje evidencije imovine Kanotna Sarajevo je otvoren proces koji ima za cilj na jednom mjestu prikazati sa čim to Kanton Sarajevo raspolaže, koliko je ‘bogat’ i kolika je njegova imovina. Svi zainteresirani će objavom ove evidencije na našoj web stranici dobiti uvid u te podatke, a mi se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti ubrzati procese koji po ovom pitanju nisu dovedeni do kraja.” naglasio je ministar Filipović.

Kako su istakli iz Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove najveći problem prilikom evidencije ove imovine je nepostupanje po zahtjevu Uprave za dostavu dokumentacije kojom se prezentira posjed, vlasništvo, raspolaganje nad imovinom od strane budžetskih korisnika.

Takav primjer su pojedina postoje komunalna preduzeća i drugi organi uprave koji nikad nisu odgovorili na zahtjev za evidenciju. Ažuriranje evidencije se vrši svake dvije godine po obrascima koji sadrže Odluku o osnivanju pravnog lica (kao identifikacija pravnog subjekta – budžetskog korisnika), zemljišno -knjižni izvadak, kopiju katastarskog plana i druge odluke kao dokaz o vlasništvu, posjedu ili raspolaganju nad nekretninama.

Objava ovog dokumenta očekuje se u roku od deset dana nakon usvajanja Zaključka od strane Vlade Kantona Sarajevo i dostave istog na nadležnost Upravi.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.