Vlada KS: Podržan projekt nabavke stacionarnih radarskih uređaja za potrebe MUP-a KS

Redakcija 29. apr 2021 ID: 15034

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici podržala Projekt nabavke i proširenja sistema stacioniranih radarskih uređaja za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravu policije.

“Osnovni cilj ovih stacionarnih radara jeste spašavanje ljudskih života, jer je, statistički gledano, zabilježeno značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama na mjestima gdje su instalirani radari. Ovo je i vrlo vrijedan antikoruptivni alat koji objektivizira počinjeni prekršaj i odgovornost za počinjeni prekršaj. Postoji potpuna informatička uvezanost sa Odjelom za videonadzor u MUP-u KS, čime je omogućeno efikasno prekršajno sankcionisanje. Prilikom implementacije ovog sistema, ja ću kao ministar predložiti da se prva tri mjeseca predvidi samo upozoravanje učesnika u saobraćaju na postojanje ovih uređaja, kako bi građani stekli svijest o njihovom postojanju i da bi se ostvario maksimalan preventivni efekt ovog alata”, naglasio je ministar Katica, nakon usvajanja ovog značajnog projekta.

Ovaj projekt Uprava policije i MUP KS realizovat će na osnovu Sporazuma Vlade KS i UNDP-a BiH, i to sredstvima iz kreditnog zaduženja u iznosu od 890.000 KM.

Prednosti uspostavljanja ovog novog radarskog sistema ogledaju se u unapređenju sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo, preventivnom djelovanju na učesnike u saobraćaju, mogućnostima ispisa podataka kod saobraćajnih nesreća, objektivnom načinu evidentiranja brzine, u činjenici da se policijski službenici koji su kontrolisali brzinu mogu prerasporediti i biti korisniji u rješavanju težih prekršaja. A omogućit će i isključivanje subjektivnosti i korupciju policijskih službenika, istovremeni nadzor više traka, više vozila, i niz drugih prednosti.

Inače, ovaj projekt je usklađen sa strateškim ciljevima MUP-a KS i Strategijom Uprave policije 2018-2021. godine, te Programom javnih investicija Kantona Sarajevo 2021-2023. godina.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 29. apr 2021 @13:59 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-291359-15034 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button