Vlada KS usvojila izmjene KEAP-a i definirala prioritete djelovanja za unapređenje okoliša

Redakcija 29. apr 2021 ID: 15049

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas izmjene Kantonalnog ekološkog akcionog plana (KEAP) koji je usvojen još 2017. godine.

Današnje izmjene se odnose na usvajanje revidiranog Zelenog akcionog plana Kantona Sarajevo za provođenje KEAP-a do 2023. godine, odnosno definiranje prioriteta koje Kanton želi realizirati u narednom periodu.

Kako je istakao premijer KS Edin Forto, za realizaciju svih projekata obuhvaćenih ovim planom trebalo bi više od dvije milijarde KM, zbog čega je potrebno definirati prioritete.

Ovaj akcioni plan je urađen u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, domaćim i stranim stručnjacima, a njegovu izradu finansirala je Ambasada Japana u BiH. Ako ovi projekti nađu svoje mjesto u budžetima ove i narednih vlada Kantona Sarajevo, onda imamo šansu da stvorimo daleko kvalitetniji život i uspijemo ovdje zadržati naše ljude”, istakao je premijer Forto.

Zeleni akcioni plan sadrži skup projekata koji su u funkciji očuvanja okoliša kroz unapređenje upravljanja i tretiranja zemljišta, urbanizma, održivog saobraćaja, vodnih resursa, energetike i zgradarstva, industrije i otpada.

Među prioritetima u ovom dokumentu prepoznati su: unapređenje integriranog urbanog planiranja, uspostava zelenog koridora duž rijeke Miljacke, proširenje staza za biciklistički i romobilski transport, obnova tramvajskih stajališta uz korištenje pametnih tehnologija, zamjena voznog parka javnog prijevoza niskoemisionim vozilima, rekonstrukcija tramvajskih šina,…

U planu se nalaze i brojni projekti za saniranje vodovodne i kanalizacione mreže uz razvoj tehnologije za tretman otpadnih voda, unapređenje modela za upravljanje otpadom, sanaciju javnih zgrada i njihovo utopljavanje, ispitivanje mogućnosti ulaska na tržište obnovljivih izvora energije i drugo.

O izmjenama KEAP-a i revidiranom Zelenom akcionom planu konačnu riječ dat će Skupština KS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 29. apr 2021 @18:21 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-291821-15049 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button