Vlasti tvrde da su počele rješavati problem zraka zimi u Sarajevu *Arhiva

Info: Aktivni članci 525, Arhivirani članci 3594

Kao i svake godine u Sarajevu, početak sezone grijanja i dolazak hladnijih dana prati i velika zagađenost zraka. Konkretnog rješenja za ovaj problem još nema.

Nova sezona, a mi ćemo ponavljati staru priču. Bosna i Hercegovina ima problem više decenija, ali se ništa nije promijenilo. Vi i dalje imate vlasti koje petljaju, lažu, izmišljaju da nešto rade”, upozorava Anes Podić, predsjednik udruženja Eko akcija.

Ni ove godine ne očekuje nas bolja situacija, prema dosadašnjim informacijama. Činjenica da je grad u kotlini, kao i veliki broj vozila u Sarajevu te ložišta na ugalj dovodi do velike zagađenosti zraka, koja u određenom periodu godine uvijek postane alarmantna. Vlasti tvrde da su počele rješavati ovaj problem – oprema za otkrivanje izvora zagađenosti je naručena. 

Imat ćemo mapu cijelog kantona, na svakoj tački ćete moći vidjeti koja je zagađenost, što je do sad bilo nepojmljivo, i vidjeti kako onda da reagujemo na vrijeme. Kada se dese ove epizode koje ne možemo spriječiti, one uvijek budu nekoliko dana svake zimske sezone – da idemo sa besplatnim javnim prevozom, da isključujemo vozila koja zagađuju, euro 4 i niže, da se ide na planinu”, objašnjava premijer KS-a Edin Forto (NS).

Iz udruženja Eko akcija smatraju da se moralo konkretnije reagovati da bi se smanjile emisije zagađenja i predložili su nekoliko rješenja.

Mi sada u Sarajevu imamo nekoliko hiljada taksi vozila koji su svi na dizel. Emisije dizelskih automobila su 20 puta veće nego benzinskih. Da Vlada ima neki plan, mogli bi dati taksistima rok da prijeđu na vozila na gas, koja daleko manje zagađuju. Mi smo imali uvođenje u javni saobraćaj potpuno novog privatnog prevoznika kojem je na početku mogao biti dat uvjet da mu sva vozila budu na prirodni gas”, podsjeća Podić.

U Sarajevu postoje tri kantonalne stanice za mjerenje kvaliteta vazduha – na Otoci, Vijećnici i Ilidži. Za njihovo održavanje, koje je neophodno, čekalo se na odobravanje kredita, jer iz budžeta novac nije izdvojen za tu svrhu.

U toku je tenderska procerura, s obzirom na to da smo čekali odobravanje kredita, i idemo u nabavku dodatnih analizatora za osposobljavanje i mobilnih i stacionarnih stanica u KS-u”, ističe ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović (SDP).

Građani su mnogo svjesniji problema zagađenja zraka od vlasti. Iz Eko akcije poručuju da smo prepušteni vremenu – ako bude više vjetra, imat ćemo sreće, a ako ne, očekuje nas jedna od onih zima s alarmantnim zagađenjem zraka. Maske, odlazak na planinu i što manje boravka na otvorenom je, po ko zna koji put, možda jedino rješenje za građane Sarajeva.

ilijas.net/federalna.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.