VSTV se ograđuje od Tegeltije, ali ne pokreće njegovu smjenu

Info: Aktivni članci 494, Arhivirani članci 4169

Izjave koje je predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija davao vezano za sastav Ustavnog suda BiH, te njegovo učešće na političkom sastanku kadrova iz reda srpskog naroda u institucijama BiH koji je održan u Istočnom Sarajevu na poziv predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH njegov su lični stav i nisu konsultovani potpredsjednici VSTV-a, ukratko je zaključak današnje rasprave VSTV-a.

Članovi VSTV-a smatraju u zaključku da Tegeltijini stavovi nemaju utjecaj na rad VSTV-a i njegove članove. No, zanimljivo je da je ovakav zaključak donesen tek nakon upozorenja međunarodne zajednice da Tegeltija nije trebao prisustvovati tom sastanku.

Tegeltija je oštro kritikovan i na sastanku koji je održao sa ambasadorima Kvinte, te drugih predstavnika međunarodne zajednice. Tegeltiji je poručeno da je zakon jasan – da pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni od političkih interesa.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da je sastanak kod Dodika bio stranački skup i da nisu smjeli učestvovati predstavnici pravosudnih institucija.

“Ja mislim da je predsjednik VSTV-a prekršio zakon, on je sudija on tamo ne bi smio biti. Mislim da je bio i pravobranilac BiH. Ni predsjednik CIK-a nije tamo trebao otići”, kazao je Inzko.

VSTV podsjeća da je Zakonom o VSTV-u propisano da VSTVBiH, kao nezavisni i samostalni organ, ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe. Niti jednom odredbom Zakona o VSTV-u nije propisana obaveza članova Vijeća da u svom radu odgovaraju zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti entiteta ili drugih nivoa vlasti i BiH. Shodno tome, članovi Vijeća su obavezni svoju dužnost obavljati na nezavisan i nepristrasan način, poštujući Ustav, zakone i demokratske principe podjele vlasti – kaže se u zaključku VSTV-a koji je usvojen na sjednici u Sarajevu.

Tegeltija je u svojim objavama na Facebooku i javnim nastupima obezvrijedio i ulogu Državnog parlamenta, a branio je svoj odlazak na Dodikov sastanak. S obzirom da je za 11. mart zakazana tematska sjednica o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Tegeltija se već obrušio na zastupnike.

„Očekujem da će sjednica biti iskorištena kao arena za populističko ispucavanje raznih neutemeljenih fraza i optužbi od pojedinih poslanika s ciljem diskreditacije mene i članova VSTV-a“, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je svojim istupima i komentarima o političkim temama koje dominiraju javnim diskursom već dovoljno diskreditirao sam sebe. Ni današnji zaključak VSTV-a kojim se ograđuju od Tegeltijinih postupaka nije dovoljan da se sa VSTV-a skine mrlja političke ovisnosti prvog čovjeka VSTV-a ali i drugih članova.

Članovi VSTV su: Jadranka Lokmić-Misirača, Ružica Jukić, Jadranka Stanišić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka, Slavo Lakić, Željka Radović, Duška Bogojević, Berina Alihodžić, Selim Karamehić, Dragomir Vukoje, Amila Kunosić, Monika Mijić, Milijana Buha.

Iako je afera „Potkivanje“ odnosno videosnimak u kojem Tegeltija u ugostiteljskom objektu razgovara o prijavljenom slučaju sa prijaviteljem (Nerminom Aleševićem) prošla bez sankcija za Tegeltiju, posljednjim njegovim potezima prekršen je Zakon o VSTV-u zbog čega bi trebala biti inicirana smjena Tegeltije.

Tegeltijinu smjenu mogli bi pokrenuti članovi VSTV-a, ali je izvjesno da se to neće dogoditi zbog njegovog utjecaja na većinu članova VSTV-a. Da li će sve ostati na „ograđivanju članova VSTV-a“ od Tegeltijinih poteza ili se sprema neka reakcija moglo bi biti poznato već u nekoliko narednih sedmica.

Ovakvi potezi prvog čovjeka VSTV-a dodatno su urušili pravosudni sistem u BiH, a koji je ocijenjen kao slaba karika u BiH što je i najčešća kritika Evropske komisije kada je riječ o BiH, kao i nedovoljna borba protiv korupcije.

Piše: A. Vrabac
izvor: nap.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.