WB Regionalna platforma: Vlast mora osigurati sigurno radno okruženje za novinare i medijske radnike *Arhiva

Info: Aktivni članci 651, Arhivirani članci 3920

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak, 20. augusta u Konjicu.

Ekipa BHRT-a se vraćala sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega kada je grupa od otprilike petnaest maskirnaih osoba nasrnula na vozilo BHRT-a, i napala novinare i medijske radnije u vozilu. Vozač je ozbiljno povrijeđen, pri čemu je učinjena i značajna materijalna šteta.

Način na koji se napad dogodio, govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi prijeteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtežih oblika napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija. Sinošnji brutalni atak na kolege sa BHRT-a  nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, postale svakodnevna stvar.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovaj napad politički motiviran. „Plašimo se da će napadi učestati i biti brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege BHRT –a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i prvosudnih institucija. Podsjećamo da još nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare  tokom  februarskih protesta u Tuzli.“

Apelujemo na relevantne policijske i pravosudne organe da identifikuju i sankcionišu napadače u što kraćem vremenskom roku. U suprotnom, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti  uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija.

Udruženje BH novinari je registrovao ovo kao četvrti fizički napad na novinare u 2018. godini.

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informirani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  • Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb
  • Udruženje BH novinari
  • Sindikat novinara Crne Gore
  • Hrvatsko novinarsko društvo
  • Udruženje novinara Kosova
  • Udruženje novinara Makedonije
  • Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Konjic, 20/08/2018

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.