Youth in the Rocky Balkans: Razlike nas spajaju *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 4683

Od početka decembra 2019.godine do kraja augusta 2020.godine, Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ u saradnji sa Omladinskom organizacijom „Iskoristi dan – Carpe diem“ iz Ilijaša, Srednjom ekonomsko-trgovinskom školom iz Bečeja te Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom iz Bara realizuje projekat „Youth in the Rocky Balkans“, koji je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO* i Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira. Cilj projekta je rušenje predrasuda i barijera među mladima te upoznavanje sa različitostima i građenje mostova među budućim liderima u regionu. Usmjeren je na interkulturalno učenje i dijalog mladih sa različitom socijalnom pozadinom i nacionalnim identitetom te potiče kooperativnost, suradnju, razmjenu ideja i perspektiva kroz radionice, debate i umjetnost.

5e5d7f2abbd0b
Radionica Demokratija i ljudska prava, Sportsko – rekreativni centar Ajdinovići

Kako nas spajaju sretne stvari, tako su nas spojili i problemi u zajednici. Ovaj projekat je dokaz da i razlike mogu spajati i da razlike nisu zidovi, nego mostovi. Privilegija je bila posmatrati 29 različitih zvijezda koje sijaju različitim i posebnim sjajem.

Merjem Dedović, Ilijaš

Početkom februara 2020.godine, srednjoškolci iz Ilijaša su u okviru prve međunarodne posjete ugostili srednjoškolce iz Bara i Bečeja. Tokom 6 dana posjete, 30 mladih je imalo priliku posjetiti Sarajevo, Muzej ratnog djetinjstva kao i sakralne objekte: katedralu Srca Isusova, Aškenašku sinagogu, Sabornu crkvu te Gazi Husrev-begovu džamiju.

5e5d8037b7ac8
Baščaršija, Sarajevo
5e5d80573e909
Muzej ratnog djetinjstva, Sarajevo

Realizovano je 5 radionica: Religija i savremeno društvo, Demokratija i ljudska prava, Psihologija pripadanja, Umjetnost i indentitet te radionica Forum teatra. Radionice su osmišljene na način da se pristupi mladom umu sa različitih aspekata te razvije svijest o značaju poznavanja samoga sebe i vrednovanja vlastitog identiteta u cilju poštovanja drugog i drugačijeg.

Iskustva poput ovog pružena su izuzetno rijetko našoj omladini. Moji roditelji mi često govore kako nijesu imali prilike koje ja imam kada je u pitanju neformalna edukacija i kako treba valjano da ih iskoristim. I zaista se trudim da to i radim. YRB mi je pružio uvid u još jedan novi pogled na svijet, pun ljepote i ljubavi, bez tračka predrasuda i mržnje, i zahvalna sam svim organizatorima ovog projekta na tome. Biti dio ovako plemenitog i zanimljivog pokreta je velika čast, posebno za srednjoškolce i mlade nade, na kojima, nadam se, svijet ipak ostaje. A mi smo tu da upravo ovaj svijet u kojem živimo učinimo boljim mjestom nego što jeste.

Milica Pavlović, Bar

5e5d80a53ba1f
Radionica Psihologija pripadanja, Sportsko – rekreativni centar Ajdinovići

Tokom radionice Forum teatra, mladi su učestvovali u pripremi predstave „Ja u miru mogu sve“ koja je predstavljena publici u Ilijašu, nakon obilaska škole i upoznavanja sa učenicima i nastavnicima.

5e5d80eb21750
Izvođenje Forum teatar predstave „Ja u miru mogu sve“, KSC Ilijaš
5e5d81243d51f
Posjeta Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“, Ilijaš

Ograda ne smije biti barijera između braće!“, izjava Drašković Lazara koja je obilježila prvu međunarodnu posjetu učesnika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U nastavku projekta planirane su uzvratne posjete školama u Bečeju i Baru te snimanje dokumentarnog filma koji će na slikovit način predstaviti projekat Youth in the Rocky Balkans i postignute rezultate.

5e5d8178422b4
Trg Alije Izetbegovića, Ilijaš

* Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međunarodna organizacija osnovana od strane šest vlada Zapadnog Balkana u cilju promocije duha pomirenja i saradnje među mladima u regionu kroz programe omladinskih razmjena. U okviru svog rada, RYCO podržava projekte koji doprinose pomirenju kroz povećanje mobilnosti mladih, saradnje i aktivizma.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.