Za dodatno zapošljavanje u 2019. godini 60 miliona KM *Arhiva

Info: Aktivni članci 552, Arhivirani članci 4683

Federalni zavod za zapošljavanje za ovu godinu je za mjere aktivne politike zapošljavanja predvidio oko 60 miliona maraka, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je na raspolaganju imao oko 55 miliona maraka, kazala je za direktorica tog zavoda Helena Lončar.

Dodala je kako je za provedbu Programa sufinansiranja zapošljavanja, koji u sebi sadrži nekoliko mjera, osigurano 45 miliona maraka, a za Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, 10 miliona maraka.

– Također, planirana je i provedba programa “Obuka i rad”, koji podrazumijeva finansiranje obuke u razdoblju od tri mjeseca te dodatno zapošljavanje u narednih šest mjeseci na teret poslodavca, s tim da će poslodavac biti u obavezi da nakon tih šest mjeseci te osobe zadrži u radnom odnosu i narednih šest mjeseci – naglasila je Lončar, napomenuvši da je za provedbu tog programa planirano dva miliona maraka.

O početku provedbe spomenutih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informiranja i web portala Zavoda, dodala je.

Govoreći o tome koliko je osoba na ovaj način zaposleno tokom protekle godine, Lončar je istakla kako se podaci o tome još uvijek zbrajaju, ali da se već sada može tvrditi kako je ostvareno ono što je planirano.

– Plan za 2018. godinu bio je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 osoba. Još uvijek zbrajamo podatke o tome, budući da je sredinom 12. mjeseca 2018. godine bio još jednom otvoren Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja i da je u toku obrada prijava i zaključivanje ugovora, ali već sada možemo tvrditi da je zacrtani plan ostvaren – ocijenila je Lončar.

Istakla je kako više od 50 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinansiranja, kao i da su korisnici izuzetno zadovoljni.

– Prema našim analizama, ovisno o pojedinim mjerama, između 50 i 70 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinansiranja, što je jako dobar postotak prema standardima koji su postavljeni kod nas i u zemljama okruženja. Provedene aktivnosti monitoringa ukazuju na veliko zadovoljstvo korisnika, što nas posebno raduje i predstavlja potvrdu da mjere aktivne politike zapošljavanja provodimo na ispravan način – zaključila je Lončar.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: FENA.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.