Za izbore u BiH potrebno 8,5 miliona KM, online kampanja na prvom mjestu

Pet mjeseci do lokalnih izbora, a pravila glasanja, po svemu sudeći ostaju ista.

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Kako će izgledati izborni dan, ako se epidemiološka situacija pogorša, još je nemoguće predvidjeti. Demokratsko pravo građana da biraju i budu birani 4. listopada, osim aktualne političke situacije, mogla bi ugroziti i pandemija.

Pet mjeseci do lokalnih izbora, a pravila glasanja, po svemu sudeći ostaju ista. Rano je govoriti o eventualnim izmjenama koje bi mogle uslijediti ukoliko bi se epidemiooška situacija zakomplikovala. Programi stranaka još čekaju, a predizborne kampanje bi se trebale prilagoditi aktuelnim mjerama uslijed panedmije koronavirusa, zaključak je naših sagovornika. Izbori BiH koštaju oko 8,5 miliona KM, dio novca još nije osiguran.

Mi smo kao Koalicija “Pod lupom” uputili jednu svojevrsnu urgenciju, odnosno pismo prema Vijeću ministara da se ovaj problem riješi ili kroz usvajanje državnog budžeta što je najbolje rješenje ili izdvajanje iz privremene rezerve”, kaže direktor Koalicije Dario Jovanović.

Promjene bi mogle obuhvatiti izmjene glasanja, poput prelazaka na elektronsko, ali samo u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša. Trenutni problem sa finaniranjem izbora ne utječe i na finansiranje političkih stranaka, odnosno predizbornih kampanja.

Kampanja će se više će voditi društvenim mrežama, online kampanjama i ranih promocija ili eventualno nekim tradicionalnim kako sto su bilbordi, javni skupovi će morati biti reducirani”,ističe Darko Brkan iz Udruženja građana “Zašto ne”.

Iako sedam godina Bosna i Hercegovina živi bez unapređenja izbornog procesa, iz međunarodne zajednice poručuju da su izbori u našoj zemlji test da građani kazne ili nagrade političare koji su zloupotrijebili novonastalu situaciju.

To su vitamini, to je kruh, odnosno hljeb za parlamentarizam za demokratiju. To su izbori i to je najosnovnije pravo. Sada počinje utrka, odnosno takmičenje između političara koji je bolji grad, odnosno koja je bolja i uspješnija općina”, naglašava Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Izbori su u pojedinim zemljama uslijed pandemije odgođeni. Scenario izbornog dana u Bosni i Hercegovini sačekat će još pet mjeseci. A nešto ranije, bit će zanimljivo posmatrati kako će svoj izborni proces zbog aktuelne pandemije prilagoditi susjedne zemlje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.