Za poticaj poljoprivrednicima u Kantonu Sarajevo izdvojeno 4,3 miliona KM *Arhiva

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4439

Na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o iznosima novčanih poticaja i minimalnim uslovima za investiranje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo.

Kako je istakao ministar privrede Haris Bašić pripremi ove Odluke prethodila je široka i intenzivna javna rasprava na kojoj je učešće uzelo 160 poljoprivrednih proizvođača, predstavnici sarajevskih općina, resornog kantonalnog ministarstva i Zavoda za poljoprivredu FBiH.

“Okupili smo sve zainteresirane na jednom mjestu, nakon dugo godina uz lično prisustvo ministra privrede, te obavili zaista konstruktivne i korisne konsultacije kako bi 4,3 miliona KM, koliko je u Budžetu za ovu namjenu planirano, najbolje rasporedili i utrošili. Čuli smo iskustva poljoprivrednika, njihove probleme, ideje i sugestije, upute struke i vjerujem da smo napravili dobar model podrške”, naglasio je ministar Bašić.

Uvažavajući iskazane potrebe, ove godine su poticaji povećani za 650.000 KM u odnosu na prethodnu godinu što je doprinijelo zadovoljstvu poljoprivrednika.

Poticaje će, u skladu sa propisanim uslovima, dobiti farme krava, teladi, junica ovaca, piladi, proizvodnja vune, organizovani otkup mlijeka, uzgoj pčela, uzgoj žitarica, heljde, ljekovitog bilja, krompira i drugog povrća.

Poticaji su namijenjeni i poljoprivrednicima u voćarskoj proizvodnji za zasade krošnjastog i jagodičastog voća, oraha, lješnika i uzgoj gljiva.

Pored ovih izdvajanja, u ovim sredstvima predviđena je podrška za izgradnju i rekonstrukciju potrebnih pratećih objekata, plastenika, štala, nabavku opreme kao i za edukaciju poljoprivrednika.

Način i rokovi prijave takođe su definisani spomenutom Odlukom koja će u integralnoj formi biti objavljena sa stranici Ministarstva privrede KS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.