Za Srebrenicu ujutro kreću autobusi iz Sarajeva, Ilijaša, Hadžića…

Ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba Federacije BiH, na čijem je čelu ministar Adil Osmanović, ove godine organiziralo je prijevoz za Srebrenicu.

Sa više lokacija ujutro kreću autobusi Grasa i Centrotransa, koji će zajedno prevesti sve građane Kantona Sarajevo kako bi klanjali dženazu za 175 ubijenih u genocidu 1995. godine.

Kako nam je potvrdio Vedad Smailhodžić, šef sektora za prigradsko-gradski saobraćaj u Centrotransu, sve je urađeno kakao je ministarstvo zahtjevalo.

“Autobusi kreću u pet sati ujutro, a svi koji žele putovati moraju na stanicu doći pola sata ranije”, kaže Smailhodžić.

Stanice sa kojih će polaziti autobusi:

  • Ilijaš – Autobuska stanica Stari Ilijaš, Podlugovi Ljubinjići, Čekrčići
  • Ilidža – Autobuska stanica Hrasnica, Osijek, Mostarsko raskršće, Rakovica
  • Sarajevo – Željeznička stanica, Pionirska dolina, Aerodromsko naselje, Dobroševići
  • Hadžići – Autobusko stajalište
  • Vogošća – Autobuska stanica Vogošća, Kobilja Glava, Blagovac

O povratku će putnici biti obaviješteni tokom putovanja. Osim iz Sarajeva, Ministarstvo plaća i druge autobuse iz svih gradova, a kako saznajemo najviše će ih biti iz Tuzle.

Mirsad Bajrović, predsjednik logističkog odbora pri Organizacionog odboru za obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici “Sigurne zone UN-a“ kaže za NAP da očekuje od 180 do 200 autobusa sa građanima iz svih dijelova BiH koji će doći sutra na dženazu u Potočare.

“Dakle, govorim o broju autobusa koje smo mi organizovali, a što će finansirati Ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba. Najviše autobusa poći će iz mjesta gdje su naseljeni ljudi koji su izbjegli iz Srebrenice”, kaže Bajrović.

On je dalje napomenuo da najveći broj autobusa ide iz Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

“Također iz svakog povratničkog mjesta bit će organiziran prijevoz. Dakako tu su manji kapaciteti vozila, ali pokušali smo osigurati da usitinu svako ko želi može doći do Srebrenice”.

Povezani članci

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam. Fokusirani smo na općine: Ilijaš, Brezu, Visoko i Vogošću.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Statistika: Članci: 177, Dopisnici 7, Pregledi 1087992