Zabilježena variranja koncentracija PM10 u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo

Info: Aktivni članci 490, Arhivirani članci 3594

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku tokom dana su zabilježila variranja koncentracija PM10 čestica u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicama dozvoljenih vrijednosti, a primjećeno je variranje i koncentracija sumpordioksida na Ilidži i u Ilijašu.

S obzirom da je na snazi epizoda UPOZORENJE, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo posebno naglašavaju mjeru zabrane održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, a u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvo, kako rizičnim grupama tako i zdravoj polulaciji, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da koliko im to mogućnosti dozvoljavaju borave na čistom zraku na obližnjim planinama. Također naglašavaju da pri svakom eventualno neizbježnom boravku na otvorenom koriste zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski, kako bi bar djelimično ublažili štetni uticaj lebdećih čestica i čađi na svoje zdravlje. Sugerisano je i smanjenje provjetravanja prostorija do promjene vremenskih prilika. Potcrtano je i da se ne preporučuje vježbanje i trčanje na otvorenom, jer se na taj način usljed dubokog disanja veće količine zračnih polutanata unose u pluća. Naglašavaju i kako je potrebno ograničiti kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta…), pri čemu se posebno ova preporuka odnosi na visokorizične grupe stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Preporučeno je i da upravo ova grupa stanovništva ne boravi u zadimljenim i neventiliranim prostorijama, te da je u slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima (otežano disanje, izraženi kašalj, stezanje u grudima…) neophodno blagovremeno javljanje ordinirajućem ljekaru.

Više informacija stanovnici Kantona Sarajevo o mjerama samozaštite mogu naći u preporukama  Ministarstva zdravstva KS na stranici: https://mz.ks.gov.ba/aktuelnosti/zdravstvene-preporuke-rizicnim-grupama-stanovnistva-kod-povecanih-koncentracija

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici: http://kvalitetzraka.ba/ kao i na stranici Vlade Kantona Sarajevo: http://vlada.ks.gov.ba/

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.