Zabrinjavajuća objava NASA-e: Mjesec će pokrenuti velike poplave

Redakcija 31. jul 2021 ID: 20630

NASA je nedavno objavila upozorenje da će sredinom 2030-ih Mjesec početi uzrokovati sve učestalije i sve veće poplave priobalnih područja i naselja u razdoblju koje će trajati desetak godina.

Učestale poplave pogađat će obale tokom 2030-ih godina zahvaljujući redovnom lunarnom ciklusu, koji će pojačati dizanje nivoa mora, a što se već događa zbog klimatskih promjena, pokazuje istraživanje naučnika američke NASA-e, čiji su rezultati primjenjivi na cijeli svijet.

Ključni faktor koji su naučnici otkrili je redovno ‘kolebanje’ mjesečeve orbite, što je prvi put utvrđeno u 18. vijeku, a traje ukupno 18,6 godina.

Mjesečeva gravitacijska privlačna sila pomaže u pokretanju plima i oseka na Zemlji. U prvoj polovini lunarnog ciklusa, redovne svakodnevne plime i oseke na Zemlji su slabije, pri čemu su plime manje od uobičajenih, a oseke više. U drugoj polovini lunarnog ciklusa situacija je obrnuta, pa tada plime budu više, a oseke niže.

Očekivane poplave tokom 2030-ih godina nastat će zbog kombinacije kontinuiranog podizanja nivoa mora razine zbog klimatskih promjena te ulaska u drugu polovinu lunarnog ciklusa koji pojačava plime i oseke.

“U pozadini imamo dugoročno podizanje razine mora povezano s globalnim zagrijavanjem. Ono posvuda uzrokuje podizanje razine mora. Mjesečev utjecaj uzrokuje promjene u plimi i oseci te smo ustanovili da će se taj utjecaj poklopiti s općenitim podizanjem morske razine, što će uzrokovati poplave u vremenskom razdoblju od 2030. do 2040.”, rekao je Ben Hamlington, voditelj NASA-inog tima znanstvenika i jedan od autora studije.

Naučnici su proučili 89 lokacija na kojima se mjere plime i oseke u svakoj obalnoj američkoj saveznoj državi izuzev Aljaske. Učinak te dinamike odnosi se na čitav planet, osim na krajnje sjeverne obale poput Aljaske.

U odnosu na prethodne procjene, ovo istraživanje prognozira znatne poplave nekih 70 godina ranije. Istraživanje, koje je objavljeno ovog mjeseca u časopisu Nature Climate Change, fokusira se na američku obalu, ali rezultati su primjenjivi na obale diljem svijeta, ističu u NASA-i.

“To je zaista ključna informacija za planere”, ističe Hamlington, dodavši da bi urbanisti trebali odmah planirati izgradnju zgrada i dijelova infrastrukture u skladu s rezultatima ovog istraživanja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 31. jul 2021 @23:17 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2107-312317-20630 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button