Zadruga 3 *Arhiva

Info: Aktivni članci 0, Arhivirani članci 9

Kako bi Akif Fazlić mogao biti na čelu općine i uspješno odolijevati polemikama vijećnika, njemu je sastav novog Općinskog vijeća baš po mjeri. Rekli bismo bit će to  “prazna” vijećnica, bez istinskih znalaca, iskusnih i znanih osoba s akademskim kredibilitetom, koji bi mogli ponuditi jednu novu idejnu i praktičnu vrijednost. Kada su bile objavljene liste stranaka, vidjelo se da općinsko vijeće neće biti “inkubator” promjena.

To je za Ilijaš prava katastrofa. Općina mora biti otrgnuta provincije u kojoj propada. Međutim, političke stranke nemaju kadrovski što ponuditi, ali i ako ima poneko ozbiljno ime, ono biva poraženo od stranačkih hoštaplera, koji vijeće vide samo kroz 300 KM mjesečne naknade. Govoriti o znanju je besmisleno, jer su u vijeće počeli ulaziti srednjoškolci što znači da je sa ovakvim sastavom Fazlić  superioran.

Svih 14 vijećnika SDA će biti samo podizači ruku za naume Velikog Brata. Među njima nema osobe, koja bi mogla idejno ponuditi, a kamoli ideju pretočiti u projekt. Ne samo da im to Veliki Brat ne bi dopustio, mimo vlastitog etabliranog asfaltiranja, oni se ne smiju ni usuditi nešto ponuditi, jer stranka zahtijeva stegu i unutarnji mir, kako stranka kaže tako treba raditi.

BPS Sefer Halilović ima dva vijećnika, u protekle dvije godine na vijeća su dolazili ne(spremni) , pa se često znao čuti glas kako su ne zadovoljni, pravedni pošteni, a samo lični interes,, ali ruka se digne za poziciju! Postavlja se pitanje za što se do sada BPS izjašnjava, pamtimo li neku inicijativu koja je urodila plodom, i jesu li u nečemu uspjeli, osim jeftinog blamiranja. Kada, i ako je tako bilo do sada, biće i ubuduće. Prije izbora nisu ponudili alternativu za općinu Ilijaš , nemaju nikakvog plana niti strategije.

SBB stranka sve i da hoće više ne može dijelovati, a toliko su se samouništavali da je teško povjerovati kako još postoje. Imaju jednog vijećnika, a na prošlim izborima ih je imala četri. Umjesto da je kapitalizirala rezultat sa prošlih izbora oni su, naravno, zbog ličnih interesa, haman pa se ugasili, SBB se raspao do atoma. Kako dalje, ni sami nemaju odgovor.

DF je u drugim općinama bio alternativa glasačima, ali u Ilijašu to nije bio, već ih “krasi” osobina kolaboracionista i osoba koji sudjeluju u podizanju ruke i oba vijećnika su preletili, tamo, samo nekoliko dana poslije izbora, the end of DF.

LDS Ilijaš može se opisati u tri riječi, prespavao dvije godine.

Nezavisni kandidat Besim Gljiva zvani gornji kraj, njemu je po svemu sudeći nestalo inspiracije, vjerovatno kako mu je ovo četvrti mandat u više političkih opcija.

Građanski savez ima dva vijećnika, utopili su se u tihu opoziciju, jedino dobro je što ne prave šou i ne postavljaju pitanja i inicijative za koje unaprijed znaju da neće proći, kao pojedinci za slušaoce RAI-a. Napomenut ćemo da GS ide stopama SBB-a, znamo i razloge, tako da za sledeće izbore njih možemo očekivat na tribinama političke scene Ilijaša.

SDP Ilijaš ima tri vijećnika, u prošlom sazivu su imali četri i znatno su u padu sa glasovima. Teško je očekivati od jedne velike partije da išta može sa tri vijećnika, kadrovski su veoma loši tako da nekoliko izborni ciklusa ne nude ozbiljnog kandidata za Načelnika. Kao multietnička partija nemaju ni jednog vijećnika iz reda Srba i Hrvata što je do sada bila praksa. Da li će nešto promijeniti do izbora 2020, to zavisi od Kantonalne vlasti u kojoj parcipiraju sa Ministrom iz Ilijaša

Da li postoji, da li je alternativa za Ilijaš Naša Stranka i Narod i Pravda vidjet ćemo za izbore 2020.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.