Zagađenje: Sarajevo prvo u svijetu, Ilijaš u Kantonu Sarajevo

Info: Aktivni članci 478, Arhivirani članci 3594

Mjerenja pokazuju da je Ilijaš najzagađenija općina u Kantonu Sarajevo. Koncentracije zagađujućih PM10 čestica u 12 sati iznosile su preko 985 µg/m3. A index kvalitet zraka je bio 812 i smatra se opasnim. Građani svjesni zagađenja ali ipak borave na otvorenom kako bi obavljali svakodnevne aktivnosti.

“A i prije rata smo mi bili imali željezaru i i sve pa nikada nije bilo ovako , ne znam što nam je sad zagađeno ovoliko , ja znam da ima više auta , da ima svašta se loži , ali i prije su ljudi ložili drva , ugalj”, kaže jedan građanin.

Sarajevo je desetinama godina zimi zagađen grad. A posljednjh dana i prvi po zagađenosti u svijetu. Neplanska gradnja, gust saobraćaj , čvrsta goriva značajno doprinose zagađenju. Stanje je odavno alarmantno.

“Nije više ni katastrofa, ovo je horor znači ne znam šta da vam kažem, loše je, užasno je, smrdi, ne može se proći, pogotovo od Socijalnog pa dole niže”, poručuju građani Sarajeva.

“Rođena sam ovdje i uvijek je ovako bilo do polovine februara uvijek smo se gušili u smogu , tako da meni ovo nje ništa novina e to je to što ja mogu reći”, kaže jedna prolaznica.

Ljekari i stručnjaci preporučuju specijalizirane zaštitne maske koje imaju filtere. Hirurške maske i šalovi Vam ne mogu pomoći. Iz Apoteka ističu kako je ovih dana velika potražnja za maskama te da imaju dovoljno zaliha. Cijene se kreću od 1,15 km do 10 KM.

“Preporučuje se da se koriste maske sa oznakom FFP3, iako i maske FFP 2 nisu ništa manje korisne . Da ne bi bilo zabune da naši pacijenti znaju šta je FFP 2 i FFP 3, to je oznaka koja određuje koliki nivo koncentracije treba da propuste ove maske, dakle idu od manjeg ka vecem , tako da je u periodu najveće zagađenosti se preporučuje korištenje FFP3 maske”, kaže Aida Alihodžić iz JU Apoteke Sarajeva.

Boravak na otvorenom se ne preporučuje nikome a posebno ne trudnicama, djeci, starijim osobama, hroničnim bolesncima. Ozbiljne posljedice mogu biti za cjelokupno stanovništvo. Može doći do pogoršanja kod kardiovaskularnih oboljenja , srčanih aritmija pa čak i karcinoma.

“Najčešće su simptomi respiratornog sistema gdje se javljaju od običnih simptoma, kašalj, iritacija disnog sistema do pogoršanja već postojećih hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, astme”, pojasnio je Zlatan Hamza iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zvanična statistika o tome koliko zagađen zrak steti građanima ne postoji. U toku je izrada studije Zavoda za javno zdravstvo KS koja bi trebala pokazati koliko zagađenje utiče na zdravlje ljudi. Izrada studije je počela u novembru, a planirano je da se završi na ljeto. Građanima preostaje da ne izlaze, koriste maske i borave na planinama.

izvor: N1

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.