Zagađenje zraka: Opet je najopasnije u Ilijašu i Visokom! *Arhiva

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Zrak u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova je i ovog jutra zagađen. Najkritičnije stanje je u Ilijašu i Visokom, pokazuju podaci Eko Akcije.

U većem dijelu Sarajeva, zrak je nešto manje zagađen. Neznatno zagađenje je na području Bjelava gdje je indeks kvaliteta zraka 25 – dobar.

Mjerne stanice kod Vijećnice i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pokazuju da je zrak umjereno zagađen odnosno nezdrav za osjetljive grupe. Indeks izmjeren na mjernoj stanici Vijećnica iznosi 55, a onaj izmjeren na mjernoj stanici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je 122.

Zrak na području naselja Otoka je među najzagađenijim u Bosni i Hercegovini. Indeks kvaliteta zraka iznosi 155 – nezdrav.

Monitor mjerne stanice na Ilidži je u kvaru, tako da podaci o zagađenju u ovom dijelu Kantona Sarajevo nisu poznati.

Posebno opasan zrak po zdravlje je u Ilijašu i Visokom. Indeks u Ilijašu je 176 – nezdrav, a u Visokom 173 – nezdrav.

Slična situacija je i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. U Tuzli – 153, Zenici – 165 i Lukavcu – 166 je kvalitet zraka okarakterisan kao nezdrav, pokazuju podaci Eko Akcije.

U posljednjih nekoliko dana zrak je najzagađeniji upravo u Ilijašu i Visokom. Indeks kvaliteta zraka izmjeren u Visokom u srijedu, 4. decembra u 13 sati je bio 459.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo je također 4. decembra proglasilo epizodu Pripravnost za Ilijaš.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.