Zagađenje zraka: Proglašena epizoda ‘Pripravnost’ na području Ilijaša *Arhiva

Info: Aktivni članci 547, Arhivirani članci 4683

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglašava epizodu “Pripravnost” za Općinu Ilijaš, budući da su na tom području ispunjeni svi uslovi predviđeni novim Planom, koji je donijela Vlada Kantona Sarajevo 31. oktobra, a objavljen je u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Naime, na području Ilijaša je izmjerena prosječna dnevna vrijednost 60,4 µg/m3. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna četiri dana se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa mogućnošću pojave temperaturne inverzije, što će pogodovati daljnjem pogoršanju kvaliteta zraka, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Mjere za epizodu “Pripravnost”, kojih se trebaju pridržavati građani, pravna i fizička lica Općine Ilijaš, nalaze se u tabeli 6. Plana, koji je objavljen na web stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje se rizičnim grupama stanovništva sa područja Općine Ilijaš – trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima, smanjeno kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu “Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“, na web stranici Zavoda.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na web stranici.

U ostalim zonama se ne predlaže proglašavanje epizode “Pripravnost”, pošto su u sarajevskoj kotlini izmjerene vrijednosti zagađujućih materija ispod graničnih. Također, nisu zabilježena prekoračenja koncentracija ostalih polutanata.

izvor: N1

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.