Zagađenje zraka: Ukinute epizode “Upozorenje” i epizoda “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo - /Arhiva

Vlada KS donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, ukinuta i epizoda “Pripravnost”

Redakcija 1. dec 2020 @20:21 ID: 4227

S obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, Vlada Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Ovom resornom ministarstvu je prethodno njegovo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, sugerisalo ukidanje epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, kao i ukidanje epizode “Pripravnost”.

Podsjećamo da je Vlada KS, na osnovu pomenutog Plana na vanrednoj sjednici održanoj 27. novembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ispod propisanih dnevnih graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje pretežno nestabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije u utorak i srijedu, a što ne bi trebalo dovesti do dugotrajne akumulacije zagađujućih materija u zraku.

Navedene vremenske prilike će se zadržati do četvrtka, kad se očekuju padavine i pojačavanje vjetra južnog smjera.

Prijavi članak
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 1. dec 2020 @20:21 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2012-012021-4227 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button