Zahtjev CIK-u i parlamentarnoj Skupštini BiH za uvođenje elektronskog glasanja

Redakcija 4. maj 2021 ID: 15280
Vaša reklama ovdje

Poštovani,

mi građani zahtijevamo* od CIK-a i Parlamenta Skupstine BiH da nam za “Opće izbore 2022” obezbijedite mogućnost elektronskog glasanja na aparatima postavljenim na biračka mjesta.

Radi se o aparatima putem kojih građani na dodir mogu da odaberu svoje političke preferencije, zatim to potvrde, a aparat im isprinta glasački listić kao potvrdu volje birača.

Prednost ovakvog elektronskog sistema je što ga je veoma teško zloupotrijebiti, a rezultati izbora se dobiju vrlo brzo po zatvaranju birališta.

Elektronsko glasanje bi u velikoj mjeri suzbilo, spriječilo i onemogućilo krađu glasova, prodaju glasa, krađe identiteta i razne prevare pri brojanju i registraciji glasova koje su česte i uvijek prisutne u toku izbora u Bosni i Hercegovini.

Građanima ste dužni da obezbjedite fer i demokratske izbore i da povratite povjerenje u izborni proces.

Zahtijevamo da se sredstva izdvoje iz našeg budžeta za kupovinu elektronskih aparata i za zapošljavanje stručnih ljudi, a šest (6) mjeseci prije izbora, obavještavati i edukovati stanovništvo o upotrebi aparata za glasanje po mjesnim zajednicama i putem medija.

Napravite eksperimentalno elektronsko glasanje na određenim područjima do kraja tekuće 2021. godine. Implementirajte sistem i analizirajte rezultate.

Očekujemo od Vas odgovor na naš zahtjev najkasnije 30. juna 2021.

Zahtjev upućen ispred građana okupljenih u grupi “Ujedinjena građanska država Bosna i Hercegovina“.

S poštovanjem,

Ujedinjena građanska Bosna i Hercegovina

04.05.2021

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 4. maj 2021 @7:47 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-040747-15280 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button