Zahtjevi i sugestije UPPFBiH na nacrt programa podršci poticaja za 2020. *Arhiva

Info: Aktivni članci 473, Arhivirani članci 4169

Izjašnjenje UPPFBiH na nacrt programa podršci poticaja za 2020. godinu prenosimo u cjelosti:

Koristimo ovu priliku da putem javne rasprave iznesemo svoje zahtjeve i sugestije na nacrt programa podršci 2020.god.

Tvrdnje smo da su planirana sredstva nesrazmjerno raspodijeljena po modelima. Udruženje poljoprivrednih proizvođača FBIH predlaže i zahtjeva slpodršće:

Umanjiti planirana sredstva za ruralni razvoj, odnosno kapitalna ulaganja i prebaciti ih na proizvodnje. Stavka D/1-4 je nejasna, a samim time i nepotrebna jer je več planirano 5 000000KM preko Razvojne i 5 000000 KM preko ministarstva.

Obrazloženje:
U protekle dvije godine svjedoci smo da se uspiju povući sredstva za kapitalna ulaganja oprema i mehanizacija samo u visini od 1,5 miliona KM. Poljoprivredni proizvođači nemaju novčane uslove za invenstiranje u obnovu mehanizacije te u 90% slučajeva se odluće za polovnu mehanizaciju ( do 30000 KM). Primjer i dokaz ovome je i projekat Farma gdje je samo 9 klijenata apliciralo i ostvarilo zahtjeve. Uzimajući u obzir potrebnu dokumentaciju za izgradnju objekata i vrijeme trajanja izgradnje istih , sigurni smo da neće povući planirana sredstva jer se nismo oslanjali na ovu podršku u proteklom periodu.

-Umanjiti planirana sredstva za modele ostale vrste potpora( Zadruge i Udruženja )

Obrazloženje:
Nepotreban je iznos od 400 000KM za ovu podršku. Udruženja imaju svoje članarine iz kojih se finansiraju. Nismo do sada zapamtili da je bilo koje udruženje realizovalo bilo koji projekat da bi mu bila ta sredstva opravdana i potrebna . Odnosno nismo svjedoci izradi studija, obilasku sajmova itd. I ako ih je bilo, finansirana su sa općinskih ili kantonalnih nivoa.

Zadruge treba poticati jer Zadruga je otkupljivač poljoprivrednih proizvoda i opstaje samo na osnovu marže koja je u malom procentu.

Povečanjem proizvodnje povečava se i dobit. U svakoj privrednoj grani se na osnovu proizvodnje i dobiti, planiraju i kapitalne invensticije.

Korigujući naprijed navedena planirana sredstva obezbjeđuju se slijedeće visine potpora za proizvodnje koje su nas zahtjev:

Stočarska proizvodnja
– Mlijeko 0,33KM ( u odnosu na 2019 cc 2 000 000 KM povećanja od kojih 1 000 000 KM je povrat državi kroz PDV. Ovo je ujedno i najrazvijenija proizvodnja pri čemu treba voditi računa o njenom opstanku kao i daljem razvoju)
– Tov junadi 500KM po tovnom grlu( planirana su 3 500 000 KM , na godišnjem nivou ukupna proizvodnja je oko 5000 grla što je dovoljno za povečanje.

Važno za napomenuti da je ova proizvodnja u trendu opadanja. Svjedoci smo problema u 2019.god da su se radi enormnog uvoza i blokade izvoza za Tursku tovna junadi jedva uspijevala prodati. Na osnovu toga tekuća godina je sa znatno manjim brojem grla u tovu.

– Rasplodna stoka junice:
Kroz model Ruralnog razvoja 25% Domaći uzgoj junica 800 KM ili planirano 418 sa uvođenjem prava kroz pravilnik da se žensko tele iz vlastitog uzgoja u jednoj godini prijavljuje na tov, a slijedeća faza je prijava na junicu .

Izračunajte troškove proizvodnje iz vlastitog uzgoja junice i dobit če te iznos od 4000 KM te na osnovu toga naš zahtjev je opravdan

Uvesti mogučnost da kupci ženskih teladi ,a koji uzgoje u junicu,imaju pravo ostvariti podršku.
Ostale proizvodnje uvečati za 10%

Biljna proizvodnja
Planirati podršku za merkantilni kukuruz. Merkantilni kukuruz nosi preko 50% udijela u ishrani stočnog fonda , pa samim time i potrebu za potporu istog.
Ostale proizvodnje uvecati za 10%

Udruženje poljoprivrednih proizvođača nastoji da se zadrži trenutna proizvodnja, da zaživi život na selu, da se pokušaju mlađe generacije ljudi uvesti u ove proizvodnje. Međitim jako je teško jer i naša dijeca su naučila da čekaju “PREMIJU” da bi im roditelji nešto kupili. Na osnovu samo ove konstatacije jako je teško i vlastitu dijecu nagovoriti da ostanu u poljoprivredi. Prosjek starosti proizvođača je 50 god. trebamo se zapitati šta će biti sa poljoprivrednom proizvodnjom u narednim godinama.

Na osnovu svega naprijed navedenog imamo nadu da će te nas ozbiljno shvatiti i naše opravdane zahtjeve uvažiti.

Unaprijed zahvalni!

5e44425d63686

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.