Zahtjevi UPPFBiH Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva *Arhiva

Info: Aktivni članci 611, Arhivirani članci 4683

Udruženje poljoprivrednih proizvođača FBIH uputilo je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nekoliko zahtjeva. Ispod pročitajte koji su to zahtjevi.

Dokument prenosimo u cjelosti:


Na osnovu Zakona o novčanim podrškama Federacije BiH( Službene novine FBIH br 42/10) i usvojenog Buđeta kao i teme razgovora na održanom sastanku sa ministrom Šemsudinom Dedićem, savjetnikom ministra Husnijom Kudićem i pomoćnikom ministra Beščom Alibegovićem.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača FBIH ovim putem podnosi sljedeće zahtjeve:
– Program novčanih podrški animalne i biljne proizvodnje
Obzirom da je Buđetom za 2020 god. usvojeno povećanje sredstava u odnosu na 2019 god. na iznos od 87 miliona.

Tražimo:
_ izmirenje svih dugova proizvodnji iz prethodnih godina
_ povećanje premije mlijeka na 0.33 KM
_ tov 600 KM
_ rasplodna stoka – junice iz domaćeg uzgoja 1000 KM
_ rasplodna stoka – junice iz uvoza 500 KM
_ proizvodnja kabaste stočne hrane – silažni kukuruz 600 KM
_ ostale proizvodnje da se uvećaju za 10% u odnosu na 2019 god.

Obrazloženje :
Vodeći se činjenicom da se na prostoru FBiH do sada najviše razvila proizvodnja mlijeka i mesa, a imajući u vidu sve ekonomske pokazatelje za ove proizvodnje naš zahtjev je opravdan iz slijedećih usporedbi:
-troškovi proizvodnje 1 l mlijeka i 1 kg mesa jednaki su otkupnim cijenama. To znači da poljoprivredni proizvođač egzistira i proširuje proizvodnju i kapitalna ulaganja isključivo iz poticaja.

-podrška za uzgojenu junicu je opravdan iz razloga vremenskog trajanja uzgoja i troškovi koji proizilaze iz te proizvodnje kao i stepen rizika kvalitete.
-podrška za uvoznu junicu je itekako potrebna. Međutim svaki iznos veči od 500 KM je poticanje uvoza koji ugrozava domači uzgoj i selekciju stada.Na osnovu toga protivimo se večem odobrenju iznosa.

FMPVŠ treba da napravi ambijent za ekonomski opravdanu proizvodnju junica . Uvoz junica treba da nadzire, jer nemojmo dozvoliti da zadnja genetika Evrope zavrsi na nasim farmama. Postoji nekoliko firmi koje več dugi niz godina vrše uvoz junica. Mišljenja smo da FMPVŠ treba da ostvari direktan sporazum sa istim te na taj način iplementiramo ideju dobre genetike u proizvodnji.

Sramno je da se u proteklom periodu nije tražilo zakonsko rješenje o osiguranju najnižih a ekonomski isplativih otkupnih cijena.

– Model kapitalnih ulaganja:
Model kapitalnih ulaganja je jako bitan proizvođaču za njegovo povećanje proizvodnje. Te na osnovu toga naš zahtjev je:
_ oprema i mehanizacija u biljnoj i animalnoj proizvodnji 30% od visine investicije, a maksimalno do 100 000 investicije na opremu i mehanizaciju
_ izgradnja štalskih objekata 100 KM po m2 korisnog prostora samo jednog sprata objekta
_ regresiranje kamata na kredite koji se isključivo odnose na trenutno investiranje za povećanje proizvodnje
_ ostale metode kapitalnih ulaganja propisati u zavisnosti od raspoloživog sredstava sa maksimalnom investicijom od 100 000 KM.

Obrazloženje:
Model kapitalnih ulaganja je veoma bitan jer je jedan od glavnih uslova unapređenja i povećanja poljoprivredne proizvodnje. Naši zahtjevi su zakoniti i realni, a sve u cilju da kapitalnim ulaganjima budu obuhvaćeni svi oni koji žele i koji su stvorili uslove za investiranje.

Kapitalna ulaganja za objekte već odavno nisu bila uvrštena u program podrški.
Mišljenja smo da ministarstvo treba propisati za model kapitalnih ulaganja PLAN INVESTIRANJA do 15.11. tekuće za narednu godinu. Na osnovu toga i planira buđet prema vladi Federacije. Ovaj plan bi morao biti precizan od strane proizvođača, a ministarstvo bi prihvatilo samo investicije koje su investirane u skladu sa prijavom plana investicije.

Pravilnik
_ Pravilnik iz 2019 god ima niz pravno neosnovani propisa koji mogu dovesti do utuženja ministarstva a samim tim i štetu proizvođaču jer smo svjedoci iz 2019 god da je iz buđet za poljoprivredu izdvojeno na tužbe 850 000 KM.
_ Ukinuti limit za fizička lica a propisati maksimalan broj grla koja su ekonomski opravdana.
_ Poticaj za kupljeno žensko tele koje je uredno omatičeno i uzgojenu u junicu.
_ Sazvati radni sastanak sa svim pomočnicima i svim predstavnicima različitih organizacija i udruženja te preraditi čitav pravilnik.

Obrazloženje :
Pravilnik je pravno neosnovan jer ima dosta propusta i mogućnosti mlverzacija i zloupotreba kao i drugih zakonskih akata sadržanih u sebi koji nisu u cijelosti razrađeni kao npr. Pozivanje na Zakon o obrt tražeći poreznu fakturu a nije jasno precizirati knjigovodstveni ili paušalni obrt. Paušalni obrt nema transakcijski račun a samim tim ne može izdavati fakturu. Na osnovu radnog sastanka razmjene informacija od svih prisutnih izradio bi se jedan kvalitetan pravilnik koji ne bi dozvolio nikakve zloupotrebe kao ni mogućnost utuženja. Jedan od propusta i mogućnost utuženja jeste baš taj limit fizičkog lica koji ćemo detaljno pravno i zakonski prezentirati na sastanku sa Vama.

Izmjena i dopuna Zakona
_ Raspolažući informacija sa terena i tvrdnjama da su se te informacije dobile iz FMPUŠ, da će se izmjenama i dopunama Zakona izbaciti fizičko lice za podršku od FMPUŠ kategorično to ne prihvatimo i borit ćemo se protiv toga svim raspoloživog zakonskim sredstvima kao i obraćanje Vladi i Premijeru.

Obrazloženje:
Član 2 Zakona o novčanim podrskama u poljoprivredi i ruralnom razvoju je veoma jasan. Svaka izmjena osnovnog smisla ovog Zakona je neprihvatljiva a nadležnost provođenja ovog Zakona sadržan je u članu 2 Zakona. Drugi razlog za neprihvatanje takve izmjene je i stavljanje u neravnopravan položaj proizvođača odnosno mojorizacija proizvođača jer pojedini kantoni imaju jako male ili čak nikakve Buđete za poljoprivredu.

Ponovo napominjemo da ovakve izmjene ne možemo i nećemo dopustiti, te ćemo iscrpiti sve zakonske mjere za sprećavanje istog.

Komisijski inspekcijski nadzor proizvodnji
_ Naložiti kantonalnim komisijama i inspekcijama kontrolu za sve proizvodnje. Odnosno nadzor za svaki kvartal proizvodnji koje se obračunavaju kvartalno a za ostale proizvodnje u toku proizvodne godine.

Obrazloženje :
U međusobnoj komunikaciji proizvođači su utvrdili da u zavisnosti od kantona do kantona inspekcijski i komisijski nadzor nije zastupljen u istom modelu, odnosno čak da ga i nema u pojedinim kantonima. Ovakav vid nadzora bi utvrdio tačnost i preciznost u proizvodnji.

EU fondovi
Predlažemo da se u 2020 god. ostvari saradnja između FMPVŠ , ministarstva RS i Brčko distrikta te imenuju tri člana da se formira predstavništvo na državnom nivou.

Izborom predstavnika iste uputiti u parlamentarnu skupštinu BIH. To predstavništvo bi u ime državnog nivoa zastupalo poljoprivredu na EU nivou.

Obrazloženje:
BIH je priznata zemlja od EU sa svim svojim nivoima vlasti odnosno entiteta i distrikta unutar države. EU je velikim dijelom i tvorac ovakvog uređenja BIH kroz Dejtonski sporazum,pa bi ovo predstavništvo moralo biti priznato od istih.

Javna rasprava
_ Javna rasprava je Zakonom pripisana. Istim Zakonom je propisan i njen naćin održavanja. Na osnovu toga zahtjevamo da FMPVŠ zakaže javnu raspravu u skladu sa Zakonom. Javna rasprava treba da po Zakonu bude usmena i da se javno diskutuje.

Zahtjevamo da FMPVŠ u poljoprivrednom zavodu Federacije ili nekom od Vaših prostora zakazuje javne rasprave za:
_ Program novčanih podrški
_ Pravilnik o načinu i uvjetima ostvarenja novčane podrške
_ Zakon o novčanim podrškama FBIH.

Zaključak:
Naše mišljenje je da FMPVŠ treba da obezbjedi zagarantovanu otkupnu cijenu i pozitivne uslova za dalji razvoj proizvodnje. Naš prijedlog je da sprovedete zagarantovane cijene na svu proizvodnju. Pitate sa na koji način?

Evo rješenja: Dogovorite sa otkupljivačima i proizvođačima da nama isplaćuju zagarantovanu punu cijenu mlijeka ( 1 KM + PDV ), mesa ( tov 5 KM + PDV ), ostale proizvodnje ( XXX KM + PDV ), a njima za svaku otkupljenu količinu isplatite premiju. Pravilnikom propišite dokaz o redovnoj mjesečnoj isplati bankovnim izvodima. Imate jako dobru suradnju sa istim jer ste s njima dogovorili i klase proizvoda. Pravnu osobu za ovaj prijedlog je identičan kao i u slučaju veterinarstva odnosno subvencijama na dijagnostike životinje.

U slučaju ovakvog dogovora proizvodnja bi procvjetala a FMPVŠ ne bi bilo pod utjecajem i pritiskom mase. Samo bi kapitalna ulaganja ostavili u direktnom kontaktu sa proizvođačima.

Na osnovu svih činjenica unaprijed navedenih ,a koje se odnose na razvoj poljoprivrede pozivam Vas u ime Udruženja i svoje ime da posjetite moju farmu i napravite ogled proizvodnje. Na farmi su zastupljene tri proizvodnje. Možete u suradnji sa kantonalnom inspekcijom organizirati posjete te samim time i taj dio promotriti. Farma je udaljena od Vas 21 km tako da Vas uskoro očekujemo.

Unaprijed zahvalni na uvažavanju zahtjeva..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.