Zakon o demobilisanim borcima diskriminira borce mlađe od 57 godina *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

S ciljem ukazivanja na neravnopravne odredbe novousvojenog Zakona o demobilisanim borcima FBiH danas su predstavnici obespravljenih boraca iz četiri Kantona i Brčko distrikta održali sastanak sa ministrom za boračka pitanja TK Elvirom Mujkanovićem.

Boračka udruženja prethodno su ukazivala na neravnopravne odredbe zakone i diskriminatorski odnos prema borcima mlađim od 57 godina. Predstavnici demobilisanih boraca sa područja FBiH kazali su da su formirali radnu grupu koja će u narednom periodu obići sve kantone kako bi vidjeli kako funkcioniše implementacija Zakona.

Mi smo prvi i postali smo neki urnek u Federaciji jer smo već pitanje registra od prvog dana ove Vlade riješili, i taj posao ide ubrzanim tempom. Već je u registar uneseno već 26 hiljada korisnika, ja sam za tu namjenu angažovai i volontere iz boračke populacije i o tome smo upoznali naše borce.”, kazao je Elvir Mujkanović ministar za boračka pitanja TK.

“Mi sutra imamo sastanak u Vladi FBiH gdje su pozvani svi ministra za boračka pitanja i radna grupa gdje će ove stvari biti predočene ministrima za boračka pitanja da se riješe. Tačkom 20 ovog Zakona stoji da Kantoni preuzimaju brigu nad borcima ispod 57 godina. Ko god misli da može drugačije Zakon je definisano i to ćemo vidjeti sutra sa ministrima, tražit ćemo sutra samo implementaciju te tačke da se ispoštuje.”, istakao je Hamza Krkalić.

rtvslon.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.