Zakon o socijalnom stanovanju u Kantonu Sarajevo *Arhiva

BiH

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, u saradnji sa organizacijama UNHCR, CRS i “Vaša prava”, pokrenulo je izradu teksta zakona o socijalnom stanovanju u Kantonu Sarajevo kojim se po prvi put pravno uređuje ova oblast.

Kako je navela resorna ministrica Amela Dautbegović, zakonom će biti uređena brojna pitanja koja se tiču prava, dodjele, upravljanja, održavanja i korištenja stambenih jedinica koje će biti stavljene u funkciju rješavanja stambenih pitanja pojedinaca i porodica koji iz različitih ekonomskih i socijalnih razloga nisu u mogućnosti da ih samostalno realizuju.

Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja je izradila prednacrt ovog zakona, a on je predstavljen na radionici kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva, organizacija UNHCR, CRS i “Vaša prava” te Kantonalnog centra za socijalni rad i općina u sastavu Kantona, koji su Ministarstvu pružali veliku podršku u pripremi ovog zakona.

“Veoma je važno za Kanton Sarajevo da se donese ovaj zakon. Trenutno imamo jedan radni materijal u čiju su izradu uključeni svi relevantni subjekti kako bismo donijeli što bolja zakonska rješenja vezana za socijalno stanovanje”, istakala je ministrica Dautbegović.

Naglasila je da će zakonom biti obuhvaćene najranjivije kategorije stanovništva.

“To su osobe sa invaliditetom, djeca bez roditeljskog staranja nakon sticanja punoljetstva, osobe u stanju socijalne potrebe, beskućnici, civilne žrtve rata, žene žrtve nasilja ali i druge kategorije stanovništva koje nisu u mogućnosti riješiti stambeno pitanje, poput mladih bračnih parova, a koji će moći aplicirati na ‘socijalni stan’. Pri tome mislimo na korištenje stana koji je u općinskom vlasništvu, uz plaćanje neprofitne zakupnine, a najugroženije kategorije će imati mogućnost subvencionisanja zakupnine”, navela je ministrica Dautbegović.

Učesnici radionice su iznijeli svoje komentare  i prijedloge na tekst zakona koji bi se u formi nacrta, prema riječima ministrice Dautbegović, za četiri mjeseca trebao naći pred Skupštinom KS.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa mrsri@Preuzeto.
Autor članka je Redakcija sa 144 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.